Ειλημμένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Αθήνας να «παγώσει» τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, στον απόηχο του μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη χθες στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Όπως έγραφε σήμερα η «Καθημερινη», παρά την άτυπη συμφωνία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για ένα μορατόριουμ από πλευράς Τουρκίας, η Αγκυρα συνεχίζει την ίδια τακτική με συνεχείς υπερπτήσεις. Χαρακτηριστικό της τάσης της τουρκικής πλευράς είναι πως ενώ και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ανάλογη δραστηριότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα, που σταματούσε όμως ανήμερα το Πάσχα, φέτος οι υπερπτήσεις ήταν συνεχείς ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα.
Η ίδια τάση συνεχίζεται και την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς χθες Τετάρτη έγιναν συνολικά 41 υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από κατοικημένα νησιά, κάτι που αποτελεί σαφώς κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι προφανές πως η Αγκυρα παρά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επιθυμεί να συνεχίσει τη δράση της σε περιοχές που η ίδια αποκαλεί «γκρίζες ζώνες», ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επιδίδεται διαρκώς σε μπαράζ δηλώσεων που συντηρούν το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, κατηγορώντας την Αθήνα για παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες. «Ενώ εμείς απλώνουμε το χέρι μας και προσπαθούμε να κάνουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, αντιμετωπίζουμε τις παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες και πράξεις κάποιων Ελλήνων αξιωματούχων», δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα, κατηγορώντας την Αθήνα πως προχωράει σε «άδικες και παράνομες ενέργειες». Η τουρκική κινητικότητα είναι βέβαιο πως συνδέεται με την εξέλιξη της άσκησης «Μαβί Βατάν» (Γαλάζια Πατρίδα), η οποία άλλωστε αποτελεί και την επιχειρησιακή αποτύπωση των φιλοδοξιών της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απάντηση του ΥΠΕΞ
Χαρακτηριστικό της στάσης της Αγκυρας είναι πως μετά το διάβημα προχώρησε σε νέες υπερπτήσεις πάνω από Λειψούς και Αρκιούς, ενώ μετά τις 7.30 το βράδυ επιδόθηκε σε νέο μπαράζ προκλήσεων. Ζευγάρι F-16 στις 19.37 πέταξε πάνω από τη Ρω, στις 19.38 πάνω από τη Μεγίστη και στις 19.40 ξανά πάνω από τη Ρω. Στις 19.58 βρέθηκε πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ιμια, στις 20.08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20.09 πάνω από τους Αρκιούς. Ακολούθησαν έως τις 20.30 υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι, στην Τέλενδο και την Κάλυμνο, και ξανά πάνω από τα Ιμια, πάνω από τη Σύμη και τη Ρόδο (20.43). Αλλος σχηματισμός τουρκικών μαχητικών πέταξε στις 20.52 πάνω από τη Σάμο, στις 20.57 από τη Λέρο, στις 20.59 πάνω από την Κω και τη Στρογγύλη, στις 21.01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21.04 πάνω από τη Χάλκη και στις 21.15 πάνω από την Κάρπαθο.
Μετά την κατακόρυφη άνοδο της έντασης που προκαλεί η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αποφάσισε να ακυρώσει την πρόσκληση που είχε απευθύνει στην Τουρκία για να συμμετάσχει στην άσκηση «NATO Tiger Meet».Χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απάντησε με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά. Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ τόνισε ότι πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία, καθώς αντιβαίνουν πλήρως στην αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.
Kathimerini.gr