Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Έλον Μασκ: «Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια βαθιά αλλαγή στην ιστορία της ζωής»

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας ζητούν από εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να σταματήσουν την εκπαίδευση των συστημάτων τους για τουλάχιστον έξι μήνες λόγω «σοβαρών κινδύνων για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Ο Έλον Μασκ ήταν μεταξύ των δεκάδων που υπέγραψαν την επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε από το Future of Life Institute, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο. Η επιστολή υπογράφηκε από άτομα που δραστηριοποιούνται οικονομικά στον χώρο της τεχνολογίας, καθηγητές και ερευνητές.

Το εν λόγω κείμενο έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου η OpenAI κυκλοφόρησε το GPT-4, μια ακόμη πιο ισχυρή έκδοση της τεχνολογίας που στηρίζει το εργαλείο ChatGPT. Σε πρώιμες δοκιμές, το GPT-4 παρουσιάστηκε να συντάσσει αγωγές, να περνάει εξετάσεις και να κατασκευάζει έναν λειτουργικό ιστότοπο από ένα χειροποίητο σκίτσο.

Πάντως, στην επιστολή αναφέρεται ότι η προσωρινή παύση θα ισχύσει για συστήματα AI που είναι «πιο ισχυρά από το GPT-4». Στη συνέχεια τονίζεται ότι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την προτεινόμενη παύση για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν από κοινού ένα σύνολο κοινών πρωτοκόλλων για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που είναι ασφαλή «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».

«Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια βαθιά αλλαγή στην ιστορία της ζωής στη Γη και θα πρέπει να σχεδιαστεί με ανάλογη προσοχή και πόρους», αναφέρεται στην επιστολή. «Δυστυχώς, αυτό το επίπεδο σχεδιασμού και διαχείρισης δεν συμβαίνει, παρόλο που τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια ΑΙ έχουν εγκλωβιστεί σε έναν ανεξέλεγκτο αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη όλο και πιο ισχυρών AI που κανείς, ούτε καν οι δημιουργοί τους, δεν μπορεί να κατανοήσει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα».

Στο ενδεχόμενο που δεν τεθεί σύντομα σε εφαρμογή μια προσωρινή παύση, στην επιστολή αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν.

Με πληροφορίες από CNN

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων