Αναφορά στο δημογραφικό της Ελλάδας κάνει ο δισεκατομμυριούχος, Έλον Μασκ, σε ανάρτησή του στο Χ, (πρώην twitter).
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».
Δημογραφικός «συναγερμός» στην Ελλάδα
O πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ν», υποχώρησε το 2023 στα επίπεδα του… 1992, κατέγραψε μείωση για 12η διαδοχική χρονιά και έφερε τη χώρα ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς Βέλγιο, Πορτογαλία, αλλά και Σουηδία αριθμούν περισσότερους κατοίκους.
O συναγερμός για το δημογραφικό ηχεί ασταμάτητα, καθώς όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται.
Η Ελλάδα έπεσε στη 13η θέση της Ευρώπης με βάση τον πληθυσμό της, ενώ πριν από την είσοδο στη μνημονιακή περίοδο φιγουράριζε στη 10η θέση.
Η εκτίμηση της Eurostat φέρνει τον πληθυσμό της Ελλάδας για το 2023 κάτω από τα 10,4 εκατομμύρια, με τη μείωση να ξεπερνά τους 700.000 ανθρώπους από το 2011 μέχρι σήμερα.
Η… κατρακύλα ξεκίνησε τη συγκεκριμένη χρονιά, ουσιαστικά με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. Το 2011 ήταν και η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι θάνατοι άρχισαν να ξεπερνούν τις γεννήσεις, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του πληθυσμού.
Η δε εγκατάλειψη της χώρας από τους νέους (το λεγόμενο brain drain) επέτεινε ένα ήδη υπαρκτό πρόβλημα. Το δημογραφικό δεν είναι ένα αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι η Ελλάδα το αντιμετωπίζει σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες και λόγω της «χαμένης» 10ετίας των μνημονίων.
Αρκεί η σύγκριση με τέσσερις χώρες οι οποίες στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας είχαν μικρότερο πληθυσμό συγκριτικά με την Ελλάδα:
Η Τσεχία μετρούσε το 2011 10,5 εκατομμύρια κατοίκους και σήμερα βρίσκεται οριακά υψηλότερα (10,55 εκατομμύρια).
Η Πορτογαλία είχε 10,6 εκατομμύρια πληθυσμό το 2011 και σήμερα 10,46 εκατομμύρια.
Η Σουηδία ήταν χαμηλά, στα 9,4 εκατομμύρια, το 2011 και το 2023 έχει ανεβάσει τον πληθυσμό της στα 10,52 εκατομμύρια.
Το Βέλγιο σήμερα έχει 11,75 εκατομμύρια κατοίκους και το 2011 είχε 11 εκατομμύρια.
Η σύγκριση της Ελλάδας και με τις τέσσερις αυτές χώρες καταλήγει στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα.
Το 2011 είχαμε περισσότερους κατοίκους και σήμερα έχουμε λιγότερους, υποχωρώντας αντίστοιχες θέσεις στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών.
naftemporiki