Βάσει μία τελευταίας μελέτης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές παραγωγού για την βιομηχανία και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ αύξηση του τζίρου σημειώθηκε στο λιανικό εμπόριο, τα οποία είναι δείγματα θετικής φύσεως αν συνοδευτούν και με τα κατάλληλα κίνητρα και τις κατάλληλες φοροελαφρύνσεις προκειμένου οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να υφίστανται.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Πιο αναλυτικά, αύξηση του δείκτη Τιμών Παραγωγού στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (12,6%), παρουσίασης στα μέσα ενημέρωσης (7%) και θαλάσσιων και ακτοπλοϊκών μεταφορών (4,9%) δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ΄ τρίμηνο.
Σε άλλους κλάδους καταγράφεται μείωση των τιμών, με τις μεγαλύτερες μεταβολές στις υπηρεσίες απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού (-8,6%), αεροπορικών μεταφορών (-6,5%) και καθαρισμού (-4,3%).
Ως προς τον τζίρο στο λιανικό εμπόριο, αύξηση 1,3% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχη δείκτη του Οκτωβρίου 2015, ενώ από τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκε 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ο Γενικός Δείκτης Όγκου σημείωσε αύξηση κατά 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2015, ενώ από τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε 0,1%.
Σε μηνιαία βάση, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών σημείωσε αύξηση 0,4% τον Οκτώβριο και ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου σημείωσε αύξηση 0,5%.
Τέλος, ως προς τις τιμές παραγωγού στον τομέα της βιομηχανίας σημειώθηκε μείωση 1,2% το Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2015, έναντι μείωσης 8,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2015 προς το 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Νοέμβριο 2016, σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2016, παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2015.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016, σε σύγκριση προς τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2014 – Νοεμβρίου 2015, παρουσίασε μείωση 6,7%, έναντι μείωσης 7,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκάμηνων.