Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναλύθηκαν οι τιμές σε γεωργία και κτηνοτροφία, οι οποίες έχουν παρουσιάσει μεγάλη πτώση σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις. Η μείωση των τιμών με την παράλληλη αύξηση της φορολογίας πρόκειται να μεγαλώσει τα προβλήματα των αγροτών, οι οποίοι ήδη είναι αντιμέτωποι με μία δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να επιβιώνουν.
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του Φεβρουαρίου 2016 σημείωσε πτώση 5,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, έναντι αύξησης 6,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2015 προς το 2014.
Σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2016, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών του Φεβρουαρίου εμφάνισε οριακή μείωση 0,3%, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2015.
Σε ότι αφορά τον μέσο σταθμικό δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2015 – Φεβρουαρίου 2016, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015, παρουσίασε αύξηση 3,6%, έναντι μείωσης 1,1%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία εμφάνισε επίσης υποχώρηση και συγκεκριμένα κατά 2,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2015 προς το 2014.
Σε σύγκριση με το δείκτη του Ιανουαρίου 2016, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών του Φεβρουάριο κατέγραψε οριακή μείωση 0,3%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2015.
Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2015 – Φεβρουαρίου 2016, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015, παρουσίασε πτώση 2%, έναντι μείωσης 2,5%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Γενικά θα πρέπει να εφαρμοστούν ορθολογικά μέτρα για να μπορέσουν οι αγρότες να επιβιώσουν και για να μην καταστραφεί ολοσχερώς ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε αρνητική τροχιά. Αυτό που θα ήταν δυνατό είναι το αρμόδιο υπουργείο να έρθει σε επαφή με τις οργανώσεις των αγροτών, προκειμένου να μπορέσουν να προτείνουν μέτρα που θα βοηθούν τους αγρότες να ξεπεράσουν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Εν κατακλείδι, οι τιμές στα γεωργικά προϊόντα πέφτουν, ενώ παράλληλα αλλάζει το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών με αποτέλεσμα να αλλάζουν και το σχετικό καθεστώς για το μητρώο αγροτών. Οι φόροι για τους αγρότες πρόκειται να αυξηθούν, την ίδια ώρα που η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προβλέπει μείωση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων. Όλα αυτά θα έχουν πολύ μεγάλες συνέπειες στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο οποίος σε κάθε περίπτωση πρόκειται να συνεχίσει την κατάρρευση του.