Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ελβετία: Ο ελάχιστος μισθός της χώρας, υψηλότερος στον πλανήτη!

Ο ελάχιστος μισθός που ψήφισαν οι πολίτες της Γενεύης (3772 ελβετικά φράγκα) είναι και ο υψηλότερος παγκοσμίως.

Αν και σε αντίστοιχη ψηφοφορία οι ψηφοφόροι είχαν πει «Οχι» στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ωστόσο, το πλήγμα που έχει υποστεί η Γενεύη σε διαφόρους τομείς λόγω της επέλασης της πανδημίας του covid, στάθηκε αρκετό ώστε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

Η Γενεύη θεωρείται μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, με τη συμβουλευτική εταιρεία Mercer να την κατατάσσει ένατη σε σχετικό report που εξέδωσε για το κόστος διαβίωσης παγκοσμίως. Ο πρόεδρος του ανεξάρτητου οργανισμού Groupement Τransfrontalier Εuropeen –που στηρίζει όσους εργαζομένους δουλεύουν στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας– Μισέλ Σάρατ χαρακτήρισε στον Guardian την ψήφο «σημάδι αλληλεγγύης» προς τους φτωχούς της ελβετικής πόλης.

«Ο κορωνοϊός έδειξε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελβετίας δεν μπορεί να ζήσει στη Γενεύη… 4.000 ελβετικά φράγκα είναι ο ελάχιστος μισθός που τους επιτρέπει να μη βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή σε δύσκολη οικονομικά θέση», επισήμανε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο το μέτρο θα ωφελήσει 30.000 χαμηλόμισθους εργαζομένους εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες.

Ο νέος κατώτατος μισθός στη Γενεύη είναι ο τριπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που δίνεται στην Αμερική, ο οποίος έχει οριστεί στα 7,25 δολ. την ώρα. Οσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί το υψηλότερο βασικό ωρομίσθιο αγγίζει τα 11,20 δολ. και διαμορφώνεται χαμηλότερα σε σχέση με αυτόν που αποφασίστηκε στη Γενεύη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων