Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Η ελβετική συνταγή για γρήγορο χρήμα στους μικρομεσαίους

Στην Ελβετία, μικρομεσαίος επιχειρηματίας συμπλήρωσε ηλεκτρονικά μια φόρμα και την έστειλε στην τράπεζα. Τριάντα λεπτά αργότερα τα χρήματα βρίσκονταν στον λογαριασμό του.

Μια άλλη ανάλογη εταιρεία στη Βρετανία, γράφουν οι Financial Times, πέρασε ημέρες τηλεφωνώντας στις αρχές για να μάθει πώς θα μπορέσει να υποβάλει την αίτηση για να λάβει δάνειο στήριξης, μέρος του πακέτου δισεκατομμυρίων που λανσάρισε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εντέλει του το αρνήθηκαν…

Ανάλογη εικόνα στη Γερμανία, όπου το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και καταρρεύσει, ενώ στη Γαλλία η γραφειοκρατία είναι τεράστια.

Αντίθετα, στην Ελβετία, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής μοιράστηκαν 15 δισ. φράγκα σε πάνω από 76.000 επιχειρήσεις. Ηδη το κονδύλι που διατίθεται διπλασιάστηκε. Αντίθετα στη Βρετανία, υπήρξαν 130.000 αιτήσεις. Εχουν εγκριθεί μόλις 983…

Η Ελβετία δέχεται σειρά ερωτημάτων από άλλες για το πώς τα έχει καταφέρει. Το σχήμα που ακολούθησε, έχει δύο στοιχεία: πρώτον, οι εταιρείες μπορούν να αιτηθούν χρηματοδότηση ίση με το 10% των εσόδων τους και έως 500.000 φράγκα. Το δάνειο είναι άτοκο και προσφέρεται από τις τράπεζες με πλήρη εγγύηση του Δημοσίου. Απαιτείται μια απλή αίτηση.

Στο δεύτερο σχήμα, το δημόσιο εγγυάται το 85% του δανείου με τόκο 0,5%. Οι τράπεζες αναλαμβάνουν ρίσκο για το 15% και επιβάλλουν επιτόκιο αγοράς.

Το σχέδιο λειτούργησε γιατί βασίστηκε στις υφιστάμενες τραπεζικές δομές που έχουν τα στοιχεία των πελατών. Στηρίχθηκε σε ιδέα του CEO της Credit Suisse, που την επικοινώνησε στον υπουργό Οικονομικών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων