Ομάδα ερευνητών στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH Zurich) ανέπτυξε μια ειδική επίστρωση που εμποδίζει το θόλωμα των φακών των γυαλιών. Πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτή και διαφανή επίστρωση χρυσού που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας. Η ειδική επίστρωση είναι μόλις 10nm και 12 φορές λεπτότερη από ένα τυπικό φύλλο χρυσού, και περιέχει ένα στρώμα χρυσού ανάμεσα από οξείδιο του τιτανίου. Θερμαίνει το γυαλί και απορροφά επιλεκτικά τις υπέρυθρες ακτινοβολίες, κρατώντας τα γυαλιά στεγνά. Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους οι οποίες περιέχουν υδροφιλικά μόρια, η νέα μέθοδος αποτρέπει εξ αρχής τη συγκέντρωση υγρασίας.
Δεδομένου ότι η επίστρωση είναι εξαιρετικά λεπτή, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί κάτω από τυπικές επιστρώσεις, οι οποίες την προστατεύουν από τυχόν εξωτερικές επιδράσεις, όπως γρατσουνιές, βρωμιά ή χημικά. Επιπλέον, μπορεί να εναποτεθεί σε εύκαμπτα υποστρώματα και δεν σπάει όταν κάμπτεται.
«Το βασικό μας κίνητρο ήταν να αναδείξουμε τις τεράστιες δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας και να δείξουμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε την χρήση των λιγότερο βιώσιμων τεχνολογιών με την εφαρμογή φυσικών εννοιών και ορθολογικής μηχανικής. Ως εκ τούτου, ιδανικά, η επίστρωση αυτή συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Iwan Haechler, διδακτορικός φοιτητής στο ETH της Ζυρίχης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Η επίστρωση μπορεί να παραχθεί με τυποποιημένες, εύκολα κλιμακούμενες μεθόδους και με χαμηλό οικονομικό κόστος. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης στα παρμπρίζ του αυτοκινήτου, στους καθρέφτες και σε διάφορες διαφανείς επιφάνειες που πρέπει να παραμένουν θερμές. Οι ερευνητές έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας και περιμένουν την έγκριση.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Nanotechnology».
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering