Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Εμφύλιος στους εταίρους: Ο Σαπέν κατηγορεί το Σόιμπλε για το σχέδιο Grexit

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Βολές εκτόξευσε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, εναντίον του ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το σχέδιο του δεύτερου για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Σαπέν έκανε λόγο για «μία ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Βερολίνου – Παρισιού επί αυτού του ζητήματος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις Γαλλίας- Γερμανίας δεν έχουν «διαρραγεί».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μ. Σαπέν επισήμανε ότι ο Σόιμπλε έσφαλε όταν πρότεινε ένα «διάλειμμα» (time-out) της Ελλάδας από την ευρωζώνη – μια ιδέα που κυκλοφόρησε από τον Γερμανό υπουργό τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή» σημείωσε ο Μ. Σαπέν στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της Ηandelsblatt.

«Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών εξηγώντας ότι «Εάν επιτρέψεις μιας προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλυτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της». «Επί αυτού του θέματος (του Grexit) υπάρχει μια διαφωνία, μία ξεκάθαρη διαφωνία» τόνισε ο Μισέλ Σαπέν.

Με πληροφορίες από imerisia.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων