«Εμφύλιος» στο SPD, του κόμμα του Μάρτιν Σουλτς, με την κομματική βάση να εμφανίζεται διχασμένη για το αν έπρεπε να ενδώσει στις πιέσεις του προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και να δώσει τα χέρια με τη Μέρκελ για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού» (Groko).
Την ίδια ώρα, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, όλη η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Πάντως, η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών “CDU”, Γιούλια Κλόκνερ, δήλωσε πως πριν το νέο έτος δεν πρόκειται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.
Υπέρ νέου “μεγάλου συνασπισμού” με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD τάσσονται ηγετικά στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Γερμανία.
Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών των τεσσάρων κομμάτων για την δημιουργία της κυβέρνησης “Τζαμάικα” (Χριστιανοδημοκράτες Χριστιανοκοινωνιστές, Ελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι), δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας “Bild” δείχνει ότι τα κόμματα της Μέρκελ και του Σουλτς τσίμπησαν λίγες μονάδες όταν άρχισε να αποδίδει καρπούς η διαμεσολάβηση του Στάινμαγερ για την εκ νέου συνεργασία CDU και SPD.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 33% των ερωτηθέντων στηρίζουν το κόμμα της Μέρκελ, το 22% το κόμμα του Σουλτς ενώ το 52% τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός “μεγάλου σχηματισμού”. Πολλά γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, πλέον, το SPD έχει το “πάνω χέρι” στις διαπραγματεύσεις με το κόμμα της Μέρκελ.
Την ίδια ώρα όμως στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί αναβρασμός για το αν πράγματι έπρεπε να συνεργαστούν εκ νέου με τους Χριστιανοδημοκράτες. Υπάρχουν πάντως πολλά δημοσιεύματα που επισημαίνουν ότι αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του SPD έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στον Στάινμαγερ για τον σχηματισμό ενός μεγάλου σχηματισμού (Groko). Για το λόγο αυτό, υπάρχουν ορισμένοι αναλυτές που θεωρούν ότι, προς το παρόν, το σενάριο κυβέρνησης τύπου “Κένυα”- Χριστιανοδημοκράτες- Σοσιαλδημοκράτες- Πράσινοι- δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Η Μαλού Ντράιερ, πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ «δεν είναι, όπως έχουν τα πράγματα, σε θέση να βάζει προυποθέσεις». Επιπλέον, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχει κάποιες «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει κι ότι για την αποτυχία κυβέρνησης “Τζαμάικα” ευθύνεται μόνο η Μέρκελ, η οποία θα πρέπει κάποιες φορές να κάνει την αυτοκριτική της για να βρει τον εαυτό της.
Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ επισήμανε πάντως πως δεν βλέπει το πώς θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις πριν από το τέλος της χρονιάς. Θα είναι «μακρύς ο δρόμος» για το SPD, προεξόφλησε ο Βάιλ μιλώντας στη δημόσια γερμανική τηλεόραση “ARD”.
Μακρύς ο δρόμος για να τα βρουν CDU και SPD
Πριν καν ξεκινήσουν επαφές, τα δύο μέρη ερίζουν για τις πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Η CDU θέλει να συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, να μειώσει κάποιους φόρους και να επενδύσει στις ψηφιακές υποδομές. Θέλει επίσης να κατευνάσει τους βαυαρούς εταίρους, τους Χριστιανοκοινωνιστές(CSU), συνεχίζοντας την αισθητά σκληρότερη πολιτική της στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.
Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες αναφέρονται σε επενδύσεις στην παιδεία και στη στέγη, αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και στο σύστημα υγείας, ενώ απαιτούν να μην επιβληθεί όριο στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία.
Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί αναλυτές κρίνουν πως το SPD κρατάει τα δυνατότερα χαρτιά στις συνομιλίες, τα στελέχη του κόμματος ερίζουν για το εάν πρέπει να σχηματιστεί νέος μεγάλος συνασπισμός ή απλά οι Σοσιαλδημοκράτες να επιδείξουν «ανοχή» σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών και των Πράσινων.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωσκεπτικιστών “Εναλλακτική για την Γερμανία” Αλεξάντερ Γκάουλαντ, θεωρεί πως η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία δείχνει ότι η Μέρκελ πρέπει να αποχωρήσει από την πολιτική κι ότι το κόμμα του -που μετρά πλέον τέσσερα χρόνια ζωής- έχει ήδη πετύχει το στόχο του.