Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συζήτησε θέματα υψηλής πολιτικής όπως η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο και η μετανάστευση έπειτα και από τις εκκλήσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Ιταλίας τη Δευτέρα, ενόψει της διάσκεψης κορυφής των G20, σε μια κίνηση που ως σκοπό είχε να εκθέσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών στις ανάλογες πολιτικές.
Ο Τραμπ προετοιμάζεται για τη διήμερη συνεδρίαση της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών η οποία ξεκινάει στο Αμβούργο της Γερμανίας την Παρασκευή, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στη Σικελία, που κατέδειξε τον βαθύ διαχωρισμό μεταξύ του Τραμπ και άλλων δυτικών ηγετών σε τέτοια θέματα.
Εκτός αυτού και η πρώτη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ με συμμετέχοντα τον Τραμπ άφησε τους ευρωπαίους συμμάχους να αναρωτιούνται πού βαδίζει η στρατιωτική συμμαχία. Ο Αμερικανός ηγέτης θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με διάφορους ηγέτες στο Αμβούργο, συμπεριλαμβανομένης της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα επιχειρήσει και μια δυνητικά δύσκολη πρώτη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι ο Τραμπ πραγματοποίησε “εκτενή τηλεφωνική συζήτηση” με τη Μέρκελ, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν, ο Τραμπ ανακοίνωνε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία που αποσκοπεί στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.
Η διοίκηση Τραμπ πιέζει επίσης τα έθνη των G20 να λάβουν μέτρα για τη μείωση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς χάλυβα και άλλων στρεβλώσεων στην αγορά αυτή. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι σε ξεχωριστή συνομιλία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Ιταλίας να αντιμετωπίσει τη σημαντική μεταναστευτική κρίση με κέντρο τη Λιβύη.
Παρά ταύτα, σε παρατηρήσεις της περασμένης εβδομάδας, η Μέρκελ έθεσε την προοπτική μιας ανοιχτής σύγκρουσης με τον Τραμπ στη διάσκεψη κορυφής του Αμβούργου, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης έχουν διαγράψει την οποιαδήποτε πιθανότητα σύγκρουσης ή ρήξης από την agenda του Προέδρου.
Η Χέδερ Κόνλι, αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ρεπουμπλικανικού Προέδρου Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν να είναι συγκλονισμένοι μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 και του ΝΑΤΟ με τον Τραμπ να αμφισβητεί τη σχέση της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της.
«Υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να το βελτιώσει – αλλά και ότι θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές», δήλωσε η Κόνλι, η οποία ανήκει πλέον στο δυναμικό του think tank CSIS στην Ουάσινγκτον.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα και τις αποφάσεις της Συνόδου των G20 στο τέλος της εβδομάδας.
Πηγές: Reuters, New York Times