Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά τάχθηκε κατά της πρότασης για άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι αντί για αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Μπουρλά τόνισε πως η εταιρεία του δεν είναι «διόλου» υπέρ της έκκλησης των ΗΠΑ για άρση των πατεντών για τα εμβόλια. Παράλληλα επέμεινε ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο για μεγαλύτερη παραγωγή, ενώ τόνισε ότι η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων θα είναι αντιπαραγωγική.
«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στις εγκαταστάσεις που παράγουν ήδη το εμβόλιο, που έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις», τόνισε.
«Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις στον κόσμο πέρα από αυτές που μπορούμε να φτιάξουμε οι ίδιοι, οι οποίες μπορούν να παρασκευάσουν εμβόλια mRNA», υπογράμμισε.
Ένα εμβόλιο mRNA- όπως εκείνο των Pfizer/BioNTech- απαιτεί μια πολύ μακρά διαδικασία και μια τεχνογνωσία αιχμής προκειμένου να λειτουργήσει ένας χώρος παραγωγής, εξήγησε ο Άλμπερτ Μπουρλά.
Ειδικά μηχανήματα για την παρασκευή του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer παραγγέλθηκαν σε εξειδικευμένες εταιρείες και οι μονάδες παραγωγής διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να εγκατασταθούν εκεί. Τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, συμπλήρωσε ο Μπουρλά. Οι χώρες αυτές, οι οποίες διαθέτουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες, ζητούν την άρση των πατεντών.
«Και θα πρέπει να επιμείνω στο θέμα της συμφόρησης των πρώτων υλών: σήμερα, το κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης που παρασκευάζεται σε όλον τον κόσμο φτάνει κατευθείαν στα εργοστάσιά μας και δεν μένει ούτε για μία ημέρα στις αποθήκες, μέχρι να μετατραπεί σε εμβόλιο. Και κάθε δόση, αφού ελεγχθεί η ποιότητα, δεν αποθηκεύεται ούτε για μία ημέρα προτού να παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν και άλλα μέρη αρχίσουν να παραγγέλνουν πρώτες ύλες, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν αποθηκευμένες μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να τις μετατρέψουν σε δόσεις εμβολίων. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα», προειδοποίησε.
Μετά την τοποθέτηση της Ουάσινγκτον υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει αυτή τη συζήτηση. Τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της πρότασης που προωθούν οι ΗΠΑ, όμως η Γερμανία επέμεινε ότι πρέπει να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία.