Προς την εφαρμογή νέων μέτρων που αφορούν πρωτίστως στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, χωρίς να αποκλείονται νέοι περιορισμοί για ανεμβολίαστους σε δραστηριότητες, κινείται η κυβέρνηση. Από την 1η Φεβρουαρίου, η τρίτη δόση καθίσταται ουσιαστικά υποχρεωτική για όλους, καθώς εάν έχουν παρέλθει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Επίσης, σε μία εβδομάδα ξεκινά να εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα για τους πολίτες 60 ετών και άνω, τη στιγμή που εξετάζεται η επέκτασή της και στην ομάδα 50 – 59 ετών. Σήμερα ξεκίνησε ακόμη μια κρίσιμη εβδομάδα, αφού στους παράγοντες που θα κρίνουν την επιδημιολογική πορεία προστίθεται το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω «επέλασης» της παραλλαγής «Ομικρον».
Οι ειδικοί και η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένοι για μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων λόγω των πολλαπλών τεστ που θα διενεργηθούν από τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα αυτή την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ελέγχθηκαν περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα και τα χιλιάδες κρούσματα που θα εντοπιστούν μέσω των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων πιθανόν να μη βρίσκονταν σε άλλη περίπτωση, εάν δεν άνοιγαν τα σχολεία.
Ελέγξιμη η διασπορά
Ετσι, η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων σίγουρα θα συνοδευτεί από υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, οι ειδικοί, όμως, ισχυρίζονται ότι με πιστή εφαρμογή του πρωτοκόλλου που έχει καθοριστεί η διασπορά θα ελεγχθεί. Αλλωστε, το κύμα της «Ομικρον» προβλέπεται ότι σε λίγες ημέρες θα κορυφωθεί και θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση.
«Το άνοιγμα των σχολείων ήταν πραγματικά μια δύσκολη εξίσωση και η επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα. Ομως είναι σίγουρο ότι τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο για διάφορους λόγους, όπως η κοινωνικοποίησή τους. Τα παιδιά δεν μπορούν να είναι εκτός σχολείου για μεγάλο διάστημα. Στο υπουργείο Υγείας έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό σε σχέση με τις νοσηλείες των παιδιών από το καλοκαίρι. Δεν είναι τωρινός ο σχεδιασμός. Υπάρχει αύξηση της δυνατότητας της νοσηλείας περισσότερων παιδιών. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει αύξηση, ούτε με τη μετάλλαξη “Δέλτα” ούτε με την “Oμικρον”», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος (Οpen), προσθέτοντας ότι νοσηλεύονται περίπου 50-70 παιδιά στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Κορύφωση
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.592 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 8,07%. Το Σάββατο καταγράφηκαν 37.676 μολύνσεις που αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από 550.000 τεστ, δείχνοντας μια συγκράτηση στην ταχεία αύξηση που παρατηρούνταν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και λίγο μετά την Πρωτοχρονιά. Οι επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του κύματος περί τις 20 του μήνα και πάντα είναι έτοιμα σχέδια για αυστηροποίηση των μέτρων, εάν απαιτηθεί. Το σίγουρο είναι πως θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει γνωστές σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και με στόχο την καλύτερη προστασία όλων έναντι του πανδημικού ιού.
Για εμβολιασμούς
«Από 1ης Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους», ανακοίνωσε μέσω συνέντευξής του (ΑΝΤ1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Η πρόθεση της κυβέρνησης να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού (δύο δόσεων) στους επτά μήνες είναι γνωστή εδώ και καιρό.
Ο κλοιός «σφίγγει» και για τους 60άρηδες, αφού έχουν μία εβδομάδα προθεσμία να ενταχθούν στην κατηγορία των εμβολιασμένων πολιτών. Από τις 16 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όποιος δεν έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα έχει πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους 60 ετών και άνω έχουν προγραμματιστεί 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης.
Περιορισμοί
Την ίδια στιγμή, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους, όπως είναι το «μπλόκο» και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. «Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μη χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: Να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο», ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος εξήγησε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για όσους πολίτες είναι από 50 έως 59 ετών είναι κάτι που εξετάζεται.
Επιπλέον 300 κλίνες Covid στην Αττική
Εκείνο που δημιουργεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές είναι ότι το 50% των νοσηλειών αφορά σε ασθενείς με «Ομικρον» και το άλλο 50% με «Δέλτα», παρόλο που η παραλλαγή «Δέλτα» δίνει μόλις το 15%-20% των κρουσμάτων. Υπό αυτά τα δεδομένα, σε εξέλιξη είναι ο υγειονομικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της… διπλής πίεσης στο ΕΣΥ. Από σήμερα προστίθενται επιπλέον 300 κλίνες Covid από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αττική. Συνολικά, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα έχει φέρει περίπου 2.000 κλίνες για Covid και non Covid περιστατικά.
«Επίσης οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργαζόμαστε θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες, που θα ανακοινωθούν μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα. Και αυτές θα είναι πολύ χρήσιμες γιατί πιέζεται πολύ το ΕΣΥ και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, γιατί έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλειών. Αρα θα χρειαστούμε όλες τις απλές κλίνες. Ευτυχώς δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως είμαστε σε εγρήγορση εάν χρειαστεί να παρέμβουμε», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Σημειώνεται ότι από σήμερα το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» θα λειτουργεί ως only Covid νοσηλευτικό ίδρυμα.