Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ολλανδία και η Πορτογαλία θα το χορηγούν μόνο στους άνω των 60

Η Ολλανδία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται πλέον μόνο σε άτομα άνω των 60.

Στην Ολλανδία από τις 2 Απριλίου είχε ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρίας σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, λόγω της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών.

Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τη σύσταση του Ολλανδικού Συμβουλίου Υγείας, το οποίο εκτίμησε ότι στους πολίτες κάτω των 60 χωρών θα πρέπει «προς το παρόν» να προτείνεται ένα άλλο εμβόλιο. Όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του AstraZeneca μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη, δεδομένου ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η Πορτογαλία αποφάσισε και αυτή να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca αποκλειστικά στους άνω των 60 ετών, λόγω της πιθανής διασύνδεσης του εμβολίου με σπάνια περιστατικά θρόμβων αίματος. «Θέλω να επισημάνω ότι στόχος της εκστρατείας εμβολιασμών στην Πορτογαλία είναι να σώζει ζωές και να προλαμβάνει σοβαρή ασθένεια», δήλωσε η επικεφαλής της Αρχής Υγείας της χώρας Γκράσα Φρέιτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η Γαλλία χορηγεί το εμβόλιο στους 55 και άνω, η Ιταλία και η Γερμανία στους άνω των 60 ετών.

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων