Έρευνα της φαρμακοβιομηχανίας Moderna, η οποία παράγει ένα από τα δύο mRNA εμβόλια κατά της Covid-19, για την αποτελεσματικότητα έναντι των μεταλλάξεων δημοσιεύει η εταιρεία.
Η έρευνα βασίζεται σε δείγματα που ελήφθησαν από 8 συμμετέχοντες, μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, και οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη κλινική φάση των δοκιμών του εμβολίου της Monderna.
Τα ευρήματά της είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε περισσότερες από 92 χώρες.
Καμία επίδραση της μετάλλαξης Άλφα στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που παράγει το mRNA εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, η επιπλέον αυτή ανάλυση δείχνει πως η αποτελεσματικότητα του Moderna δεν επηρεάζεται καθόλου έναντι της μετάλλαξης Άλφα, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Αντίστοιχα, η ανάλυση δείχνει ήπια μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των μεταλλάξεων Δέλτα, Γάμμα, Κάπα και Ήττα.
Αντίστοιχα, μείωση της αποτελεσματικότητας διαπιστώθηκε και έναντι της μετάλλαξης Α.VOI.V2, την παραλλαγή που εντοπίστηκε στην Ανγκόλα, η οποία ωστόσο δεν κατηγοριοποιείται μεταξύ εκείνων που ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως.
Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου, καθώς αυτό έχει χορηγηθεί λιγότερο σε σύγκριση με το σκεύασμα της Pfizer που επιστρατεύει επίσης την τεχνολογία mRNA, αλλά και το AstraZeneca που λειτουργεί με την τεχνολογία του αδενοϊού. Τα δύο αυτά φαίνεται πως είναι αρκούντος αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, παρότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα αυξήθηκαν στη Βρετανία και το Ισραήλ, δύο χώρες που προχώρησαν πιο γρήγορα στον εμβολιασμό μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, φαίνεται πως παρ’ όλα αυτά δεν αυξήθηκαν αντίστοιχα και οι νοσηλείες.