Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Ένα «σύννεφο» για την προστασία του διαδικτύου στην Ευρώπη

Το ξέσπασμα του αμερικανικού σκανδάλου Prism, όπου οι αμερικάνικες εταιρείες ίντερνετ παρέδιδαν στοιχεία για τους χρήστες στην υπηρεσία NSA έκανε πολλούς Αμερικάνους χρήστες να θέλουν να «μετακομίσουν» σε ευρωπαϊκά δίκτυα. Ένας στους δέκα μη κατοίκους των ΗΠΑ είπε ότι ακύρωσε έργο με πάροχο που έχει έδρα στις ΗΠΑ. Η Alliance προέβλεψε επίσης ότι οι Αμερικανοί πάροχοι cloud computing είναι πιθανό να έχουν απώλειες 26δις € μέχρι το 2016.

Οι Ευρωπαίοι τώρα ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο Prism προκειμένου να αποκτήσουν μερίδιο σε αυτή την αγορά. Ο βιομηχανικός όμιλος Cloud Security Alliance έκανε έρευνα με παράγοντες του «cloud computing» (υπολογιστικό νέφος) σχετικά με τις αντιδράσεις τους στο πρόσφατο σκάνδαλο κατασκοπείας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έναντι της ΕΕ. Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud που έχουν έδρα τις ΗΠΑ- όπως η Google, η Amazon και η Microsoft- έχουν σήμερα το 85% των παγκόσμιων αγορών.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Κομισιόν δημοσίευσε την στρατηγική της ΕΕ για το cloud computing, έχοντας φιλόδοξους ισχυρισμούς ότι το εν λόγω σχέδιο μπορεί να εξοικονομήσει για τις επιχειρήσεις κόστη μέχρι και 600δις € μεταξύ του 2015-2020 καθώς και να δημιουργήσει 2,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Η Angela Merkel έκανε πρόσφατα λόγο για ανάγκη να αναπτύξει η Ευρώπη τη δική της τεχνολογία στο διαδίκτυο. Μένει να αποδειχθεί η ικανότητα αυτή και στην πράξη.

σχετικα αρθρα

10 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img