Στη τελική ευθεία εισέρχεται το διαζύγιο της Helleniq Energy με τους Ιταλούς, με τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την Elpedison, να τοποθετείται μέχρι τα τέλη Ιουλίου και την έκβαση της μάχης να προδιαγράφεται αμφίρροπη, χωρίς ουδείς να μπορεί να προβλέψει αν θα λάβει τη μια ή την άλλη τροπή.
Το επόμενο δίμηνο θεωρείται αρκετό για να έχει τελειώσει όλη η τεχνική προεργασία, να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας που κατα άλλες πληροφορίες ανέρχεται στα 400 εκατ. και κατά άλλες στα 600 εκατ. ευρώ, και κυρίως να έχει ξεκινήσει η μάχη των προσφορών και αντιπροσφορών, βάσει της συμφωνίας μετόχων.
Το κλειδί βρίσκεται ακριβώς εδώ. Το μοντέλο της δημοπρασίας, προβλέπει ότι όποιος από τους δύο κάνει πρώτος προσφορά, ο άλλος είτε οφείλει να την αποδεχτεί, είτε να κάνει αντιπροσφορά. Διότι η διαδικασία προβλέπει διάφορες φάσεις προσφορών.
Αμφότεροι οι μέτοχοι διαθέτουν τόσο το δικαίωμα πώλησης (put option) του δικού τους 50%, όσο και το δικαίωμα αγοράς (call option) του 50% της άλλης πλευράς. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει η μάχη να είναι σκληρή, οι Ιταλοί να μην κάνουν πίσω, και τους δύο να διεκδικούν μέχρι τέλους την Elpedison, αυτό σημαίνει ότι το call option θα φτάσει σε λίαν υψηλά επίπεδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιτευχθεί το «διαζύγιο» να είναι βελούδινο, όλα να γίνουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταραχθούν οι επί 15 συναπτά έτη αγαστές σχέσεις των δύο μετόχων, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει την κατάληξη. Οταν κάθε ένας από τους partners επιμένει να δηλώνει αποφασισμένος ότι δεν θα επιτρέψει στην άλλη πλευρά να αποκτήσει το 100% του 4ου μεγαλύτερου παρόχου στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μια μάχη μέχρις εσχάτων.
Εν αναμονή των προσφορών
Σε αυτή τη φάση της προπαρασκευής και των τεχνικών διαβουλεύσεων για την επόμενη φάση των προσφορών βρίσκεται η υπόθεση της Elpedison των 315.000 πελατών, του 5,95% μεριδίου αγοράς στη προμήθεια και των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Τα μέρη ανταλλάσσουν ακόμη συμβατικά κείμενα προς διόρθωση, συζητούν επί της διαδικασίας και επί των συμβατικών όρων, οι επαφές μεταξύ χαμηλότερης βαθμίδας στελεχών συνεχίζονται και το επόμενο κρίσιμο στάδιο αφορά την αποτίμηση της εταιρείας, από την οποία θα κριθούν πολλά.
Δεν είμαστε ακόμη στη φάση των προσφορών, αμφότεροι ανιχνεύουν προθέσεις, οι δύο πλευρές διαρρέουν με κάθε ευκαιρία ότι θέλουν να διεκδικήσουν το ποσοστό της άλλης και δείχνουν διάθεση να κονταροχτυπηθούν, που σημαίνει ότι το παιχνίδι μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Το 100% θα μπορούσε να περάσει τόσο στα χέρια της Helleniq Energy όσο και στα χέρια της Εdison.
Ασφαλώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αρχίσουν να μπαίνουν και νούμερα βάσει αποτιμήσεων που φαίνεται να έχουν κάνει και οι δύο μέτοχοι και η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί κοινός τόπος, τα πράγματα θα τρέξουν ταχύτερα.
Η συνάντηση Μόντι – Σιάμισιη
Διότι μπορεί το ξεκαθάρισμα μεταξύ των μετόχων να δείχνει ότι έχει ακόμη δρόμο, ωστόσο σε παρόμοιες περιπτώσεις, από ένα σημείο και μετά, όταν δεν υπάρχει επιστροφή, η διαδικασία εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Τότε, όταν θα φτάσουν τα δύο μέρη σε συμφωνία θα γίνει και η συνάντηση Νίκολα Μόντι – Ανδρέα Σιάμισιη, δηλαδή των δύο ισχυρών ανδρών της Helleniq Energy και της Εdison.
Αν και πληροφορίες ήθελαν οι διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο της Elpedison να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του μήνα, προκειμένου το αποτέλεσμα να επικυρωθεί από την ετήσια γενική συνέλευση της Helleniq Energy στις 27 Ιουνίου, μένει να φανεί αν αυτό είναι εφικτό.
Ένα είναι βέβαιο. Οταν και οι δύο ωστόσο θέλουν να αγοράσουν το 50% του άλλου για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, κάποιος πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για τον 4ο μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Το σήμα ότι η δημοπρασία για το 50% της άλλης πλευράς θα έχει μεγάλη ένταση ενισχύει η στάση της ιταλικής πλευράς, η οποία με κάθε ευκαιρία δηλώνει κατηγορηματικά ότι ενδιαφέρεται για την εταιρεία, ότι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα και ότι είναι πρόθυμη να προβεί σε επενδύσεις για να αναπτύξει την Elpedison.
Η επιμονή των Ιταλών και η «σιωπή» από το Δημόσιο
Το είχαν κάνει σαφές τα στελέχη της κατά την επίσκεψη της 22ας Απριλίου στην Αθήνα, με την ιταλική πλευρά να εκπροσωπείται από τον Chief Financial Officer της Edison, Ronan Lory, ενώ από την πλευρά της Helleniq Energy, είχε παραστεί ο αντίστοιχος Group CFO, Βασίλης Τσάιτας.
«Δεν πουλάμε το μερίδιό μας στην Elpedison», είχε δηλώσει εκπρόσωπος της Edison στη συνάντηση αυτή,, κατά την οποία Ιταλοί και Ελληνες μέτοχοι είχαν εμφανιστεί στο να συμφωνούν ότι οι δρόμοι τους πρέπει να χωρίσουν, αλλά κανένας από τους δύο να μη θέλει να αποχωρήσει.
Και όπως μεταφέρεται με κάθε ευκαιρία από πηγές της ιταλικής πλευράς, «πρόθεση της Edison είναι να παραμείνει στην Ελλάδα, καθώς η ιταλική εταιρεία τη θεωρεί στρατηγικής σημασίας για την ίδια αγορά και είναι πρόθυμη να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις στην Elpedison για να γίνει ξανά ανταγωνιστική».
Εδώ φυσικά ένα ερώτημα είναι τι λέει για όλα αυτά το Δημόσιο. Τι στάση θα τηρήσει, καθώς μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 31,18% της Helleniq Energy. Αναγκαστικά θα κληθεί να πάρει θέση στο θέμα. Για την ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς τίποτα περισσότερο.
Πηγή energypress.gr