Σε μόλις 0,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός Ευρωζώνης τον Μάιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και η κρίση που την ακολουθεί φέρνουν την περιοχή του ευρώ ένα βήμα από τον αποπληθωρισμό. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερα χρόνια, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη επέκτασης της νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της ΕΚΤ.
Σε αρχική της εκτίμηση, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός ευρωζώνης αναμένεται να είναι μόλις 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο, λόγω βουτιάς στις τιμές ενέργειας.
Συμπεριλαμβανομένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας, των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των καπνικών προϊόντων, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,8% τον Μάιο.
Ο πληθωρισμός 0,1% απέχει πολύ από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για 2% και συμπίπτει με τις σκέψεις που κάνει η ΕΚΤ για αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Με τις τιμές να μην αυξάνονται σχεδόν καθόλου και την οικονομία βαθιά σε ύφεση, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ρυθμό αγοράς στοιχείων ενεργητικού την επόμενη εβδομάδα ώστε να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη. Οι περισσότεροι αναμένουν μια αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ, που αν ισχύσει θα ανεβάσει τις αγορές στα 1,6 τρισ. ευρώ.
Η αύξηση των αγορών ομολόγων θα ενισχύσει τον βασικό ρόλο της ΕΚΤ στην ανάταξη της οικονομίας των 19 μελών της ευρωζώνης και θα αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η αμφιλεγόμενη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θα περιορίσει το πεδίο δράσης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Θα διατηρήσει επίσης ένα όριο στο κόστος δανεισμού, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τις λεπτομέρειες ενός φιλόδοξου κοινού δημοσιονομικού σχεδίου, του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις μπορεί να επιβεβαιώσουν τη ζοφερή εκτίμηση της επικεφαλής ΕΚΤ, κριστίν Λαγκάρντ, που ανέφερε την Τετάρτη ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί από 8% έως 12% το 2020. Η Ιταλία αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ α’ τριμήνου, αυξάνοντας τις πιέσεις για το outlook ολόκληρης της περιοχής.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ «θα αποκρυσταλλώσουν τη ζοφερή πραγματικότητα για την ευρωζώνη», αναφέρει ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics. «Η ΕΚΤ θα το χρησιμοποιήσει αυτό για να αυξήσει περαιτέρω τις αγορές assets και ότι θα δεσμευτεί για μια επέκταση και πέραν του Δεκεμβρίου του 2020».
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα του Bloomberg αναμένουν ότι το πρόγραμμα QE θα επεκταθεί και μετά το τέλος του έτους, ενώ όλοι αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεπενδύσει έσοδα από περιουσιακά στοιχεία που λήγουν για την αποφυγή επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.