Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη, σε συνεργασία με ισχυρούς τεχνολογικούς παίκτες, μεγάλων data centers στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Ευρώπης, με στόχο να καλύψει τόσο δικές της ανάγκες όσο και για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους και πελατολόγιο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η αρχή γίνεται με την εμιρατινή DAMAC, σε έκταση που έκλεισε πρόσφατα στα Σπάτα, αφορά ένα small scale για τα διεθνή δεδομένα data center, ισχύος 25 MW, και μέσω αυτού η επιχείρηση μπαίνει στην ανάπτυξη και πώληση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης σε πελάτες με μεγάλες ανάγκες δεδομένων, βάζοντας στο κάδρο επιχειρήσεις από τους τομείς της υγείας και της ενέργειας, μέχρι τράπεζες και τον χώρο της εκπαίδευσης.
Η εταιρεία που βάζει και επίσημα τη ΔEΗ στο παιχνίδι λέγεται «Data in Scale», συστάθηκε χθες, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ και ανήκει κατά 55% στην CAIO Holding Company Limited, εταιρεία συμφερόντων της DAMAC με έδρα τo Λονδίνο και κατά 45% στην ελληνική επιχείρηση. Στα Σπάτα θα αναπτυχθεί το πρώτο από μια σειρά παρόμοιων επενδύσεων που σκοπεύουν να αναπτύξουν ο ελληνικός με τον εμιρατινό όμιλο. Είναι το πρώτο βήμα της ΔEΗ στον χώρο.
Στα σκαριά big deal
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, το επόμενο βήμα της επιχείρησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Στα σκαριά έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχέδιο για δημιουργία από κοινού με ξένο τεχνολογικό κολοσσό, όνομα πολλαπλάσιου βεληνεκούς από την DAMAC, ενός data center, μεγέθους μεγαλύτερου από κάθε άλλο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δ. Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έργο θα είναι τεραστίων διαστάσεων σε σχέση με όσα αναπτύσσουν ή δρομολογούν Έλληνες και ξένοι παίκτες σήμερα στη χώρα, θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη περιοχή και στόχο έχει να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα data centers στη ΝΑ Ευρώπη, απευθυνόμενο σε νοσοκομεία, τράπεζες, πανεπιστήμια, ενεργειακούς ομίλους και στον χώρο των μεταφορών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τεχνητή νοημοσύνη και data centers
Είναι πέντε τομείς που παράγουν ασύλληπτα μεγάλους όγκους δεδομένων, των οποίων η επεξεργασία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και μεγάλα data centers, μέσω των οποίων θα αναπτύσσει και θα πουλά software στους πελάτες της η άλλη θυγατρική της ΔΕΗΔΕΗ +1,33%, εκείνη που συστάθηκε τον Αύγουστο στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, η Olympus AI.
Στους πελάτες αυτούς θα απευθύνεται το software που θα παράγει η ίδια η ΔEΗ μέσω των data centers που σχεδιάζει, καταρχήν με την ελληνοεμιρατινή «Data in Scale», αντικείμενο της οποίας είναι, όπως διαβάζουμε στο ΓΕΜΗ, από την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων προς πώληση ή εκμίσθωση σε τρίτους και την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες, μέχρι τη συνεργασία με εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπονοώντας επιχειρήσεις με μεγάλες ανάγκες σε δεδομένα.
Τα πρώην λιγνιτικά πεδία
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το επόμενο σχέδιο, αυτό για την ανάπτυξη από κοινού με ξένο τεχνολογικό κολοσσό ενός data center γιγαντιαίων διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα, σε κάποια από τις κενές εκτάσεις των πρώην λιγνιτορυχείων της Δ. Μακεδονίας, πλησίον των νέων μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων που κατασκευάζει στην περιοχή.
Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά της επιχείρησης θα καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες σε φθηνή ενέργεια που θα απαιτεί η συγκεκριμένη επένδυση για την εγκατάσταση και τον κλιματισμό (cooling) των servers. Οσο για τη μεταφορά των δεδομένων, θα συμβάλει το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home που αναπτύσσει ο όμιλος.
Σχέδιο που «κουμπώνει» με την αξιοποίηση παραγωγής λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης από τον ίδιο τον όμιλο, σε δικά του data centers, μέσω των οποίων θα επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα «ανεβάζουν» στο cloud οι πελάτες του. Και θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα προσφέροντάς τους μια φόρμουλα υπηρεσιών (Platform as a Service – PaaS) επικεντρωμένη σε δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη.
του Γιώργου Φιντικάκη /euro2day.gr