Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ένα σχέδιο με τη μορφή του Ζιγκ-ζαγκ, χαραγμένο πάνω σε ένα κέλυφος, θα μπορούσε να αναθεωρήσει ολόκληρη την κατανόησή μας για την ανθρώπινη προέλευση και την τέχνη. Το σχέδιο, που αποδίδεται στον homo erectus περίπου πριν από 540.000 χρόνια και το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα από έναν Αυστραλό ερευνητή, θα μπορούσε να αλλάξει όλες τις αντιλήψεις για τους πρώιμους προγόνους μας.
Το χαρακτικό σχέδιο είναι τουλάχιστον 300.000 χρόνων παλαιότερο από ό, τι άλλες σημάνσεις που πιστεύεται ότι είναι οι παλαιότερες που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο ή τον Νεάντερταλ. Το σχέδιο μοιάζει με προηγούμενα ευρήματα, αλλά το αρχαιότερο γνωστό από αυτά χρονολογείται 100.000 χρόνια πριν.
«Ξαναγράφει την ιστορία της ανθρωπότητας,» είπε ο Δρ. Stephen Munro, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ο οποίος εντόπισε το κέλυφος και δημοσίευσε την έρευνά του στο περιοδικό Nature αυτή την εβδομάδα. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία τέτοιας συμπεριφοράς για τον Homo erectus», είπε.
Η ηλικία του ευρήματος, και η θέση που βρέθηκε, ανατρέπουν προηγούμενες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες τα χαρακτικά είχαν γίνει από αρκετά νεότερους προγόνους μας, τον Νεάντερταλ, ή από τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν το κομμάτι ήταν διακοσμητικό, ή εάν εξυπηρετούσε κάποιο πρακτικό σκοπό.
Η πέτρα, μέρος ενός συνόλου απολιθωμάτων που συλλέχθηκαν πριν από 100 χρόνια, παρατηρήθηκε μόνο από τον Stephen Munro όταν ξανακοίταξε τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη συλλογή, στην Ολλανδία.
«Ήταν η στιγμή μιας σημαντικής ανακάλυψης. Μπορούσα να δω αμέσως ότι ήταν τεχνητά χαρακτικά. Δεν υπήρχε άλλη εξήγηση,» είπε ο Δρ. Munro.
Μια ομάδα ερευνητών στη συνέχεια εργάστηκε για τη χρονολόγηση του κελύφους, η οποία έδειξε ότι προέρχεται από μια περίοδο μεταξύ 430.000 και 540.000 χρόνων πριν.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο Homo erectus είχε ανοίξει το κέλυφος τρυπώντας το με το δόντι ενός καρχαρία.
Πηγές
Independent
Nature