Ο Δήμος Βύρωνα δημιούργησε ένα χωριό. Ένα «Χωριό Παραγωγών». Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, ανοίγει τις πύλες του και προσφέρει στους καταναλωτές διάφορα προιόντα σε προνομιακές τιμές. Σε τιμές παραγωγού δηλαδή, αφού απουσιάζουν οι μεσάζοντες. Θα βρει κανείς βασικά προιόντα από μέλι και όσπρια έως κρασί και φρούτα.
Οι τιμές πώλησης έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ και ξεκινούν από 15% φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και το 64%! Οι τιμοκατάλογοι αναρτώνται κάθε φορά στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου, αλλά φτάνουν και απευθείας στα χέρια οικογενειών μέσω των παιδιών τους, αφού μοιράζονται στα σχολεία της περιοχής.
Αναμφίβολα μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Δημάρχου Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος απλώς δανείστηκε (ο πρώτος στην Αττική) την ιδέα από τις πολύ γνωστές αντίστοιχες αγορές παραγωγών που εδώ και δεκαετίες λειτουργούν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μπορεί βεβαίως να αποτελεί ένα έξυπνο στοιχείο της επικοινωνιακής στρατηγικής του Δήμου, ωστόσο δεν παύει να λειτουργεί επ ωφελεία του καταναλωτή. Ειδικά όταν αναγκάζονται σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία της περιοχής να «μαζέψουν» τις τιμές στα αντίστοιχα είδη…
Η λειτουργία των αγορών των παραγωγών, με βάση τη διεθνή εμπειρία, αποτελεί ένα μέσο πίεσης των τιμών, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσφατα τις…«ανακάλυψε» και αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία κάποιων «πιλοτικά». Για να μπορέσει λέει να αποκτήσει εμπειρία και να φτιάξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο. Λες και δε μπορεί κανείς να δει πως είναι η δομή και οι προυποθέσεις λειτουργίας τους σε άλλες χώρες και να πράξει τα δέοντα…
Στην Πρέβεζα όπου λειτούργησε εδώ και κανα δίμηνο η πρώτη αγορά παραγωγών στην Περιφέρεια, τους τρέχουν στα δικαστήρια όσοι αισθάνονται ότι θίγονται (μανάβικα, μπακάληδες κ.τ.λ.). Άρα, αν άμεσα δε δημιουργηθεί ένα σχετικά σαφές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών αυτών, η προσπάθεια ναρκοθετείται ευθύς εξ αρχής… Βλέπετε δεν είναι μόνον τα μπακάλικα, τα μανάβικα ή τα σούπερ μάρκετ που ενδεχομένως κοιτούν με μισό μάτι τις αγορές αυτές. Είναι και οι λαικές αγορές….Μεγάλο κεφάλαιο οι λαικές αγορές.
Και φυσικά δεν είναι μόνο αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να νομοθετήσει. Ουσιαστικά δε μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα αν δεν συμφωνήσει και το υπουργείο Ανάπτυξης. Με τον αρμόδιο υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά, είναι εδώ και καιρό σε συζητήσεις για διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στην κατεύθυνση μείωσης της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγών και καταναλωτή, αλλά ακόμη τίποτα δεν φαίνεται να έχει τελεσφορήσει.
Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται πως υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και να συνδράμουν άμεσα στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών. Αρκεί να έχει κανείς τη διάθεση να υπερβεί το χαντάκι που λέγεται πολιτικό κόστος.