Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστελναν οργισμένα μηνύματα προς την Ουγγαρία και τις άλλες χώρες που εμποδίζουν τη διέλευση των χιλιάδων προσφύγων μέσα στην Ευρώπη, φαίνεται ότι ένας από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει πολύ αρνητικός στην Μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται εκτάκτως για αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.
Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των ποσοστώσεων, πάρα το γεγονός μάλιστα ότι Βρετανία δεν είναι μέρος της συνθήκης Σένγκεν. «Έτσι στέλνουμε στους ανθρώπους το μήνυμα πως είναι καλή ιδέα να ανέβουν σε ένα πλοίο για να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Οι εργατικοί στη Βουλή των Κοινοτήτων, ζήτησαν από τον Κάμερον να επιτρέψει τη συμμετοχή της Αγγλίας στις ποσοστώσεις υποδοχής, για να λάβουν αρνητική απάντηση. «Αν όλη η προσοχή επικεντρώνεται στις ποσοστώσεις ανακατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη, το πρόβλημα έτσι δεν θα λυθεί. Η Ευρώπη οφείλει να βρει τις δικές της απαντήσεις για τις χώρες που συμμετέχουν στο Σένγκεν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει τα δικά του σύνορα, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει κυρίαρχες αποφάσεις» σημείωσε ο κ. Κάμερον.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει στόχο την ανακατανομή 160.000 προσφύγων, δεν αφορά τη Βρετανία, η οποία εξαιρείται από τους κοινοτικούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Πάντως ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα υποδεχθεί 20.000 πρόσφυγες σε βάθος 5 χρόνων, οι οποίοι ωστόσο θα προέρχονται από καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.
Είναι λογικό ως γνήσιος συντηρητικός ο Κάμερον να είναι πιο ανελαστικός με τους πρόσφυγες από ότι οι προοδευτικότεροι εργατικοί. Ωστόσο η άρνηση αυτή αποτελεί και πολιτική στάση με έντονο συμβολισμό απέναντι στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές από τις οποίες ελπίζει σύντομα να ξεμπερδέψει αν στο δημοψήφισμα η πλειοψηφία των βρετανών ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.