Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στις 18 Ιανουρίου του 1915, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας…
Ανήμερα των γενεθλίων του, στις 18 Ιανουαρίου του 1984, σε ηλικία 69 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου, χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Φέτος, συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα λαϊκού συνθέτη και 30 χρόνια από τον θάνατό του.
Ο πατέρας του ήταν Γιαννιώτης και η μητέρα του από τα Ζαγόρια. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και έμαθε μαντολίνο και βιολί και φυσικά μπουζούκι. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, το 1972, ο Βασίλης Τσιτσάνης είπε: «Τα μεγάλα μου τραγούδια ούτε εγώ ξέρω να σας πω, πώς γεννήθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι όταν έγραφα είχε τέτοια φλόγα, τέτοιο μεράκι και καημό, που όταν τελειώνα ένα τραγούδι, έβαζα με το μυαλό μου ότι το τραγουδάει όλος ο κόσμος. Έλεγα ευχές μέσα μου να τ’ αγκαλιάσει τα τραγούδια μου ο κόσμος».
Οι ευχές του εισακούστηκαν και τα τραγούδια του θεωρούνται αξεπέραστα μέχρι και σήμερα. Από τα λαϊκά στέκια και τα κουτούκια της εποχής, τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ακούγονται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκεί όπου θα παρουσιαστεί το μεγάλο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, στις 20 και 21 Ιανουαρίου.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα διευθύνει την ορχήστρα και η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα ερμηνεύσουν τα χιλιοτραγουδίσμενα τραγούδια του.
Ανάμεσα σε αυτά, και η «Συννεφιασμένη Κυριακή», το τραγούδι που όπως επιτυχημένα έχει ειπωθεί, θα μπορούσε να ήταν ο Εθνικός μας Ύμνος. «Θυμάμαι, αποβραδίς είχε γίνει μπλόκο από τους Γερμανούς σ’ ένα κουτούκι και κανείς μας δεν ήξερε ποιος θα φύγει ζωντανός από μέσα. Μ’ έβαλαν και έπαιζα μέχρι το πρωί. Το χάραμα μας άφησαν να φύγουμε. Έξω το χιόνι ήταν στρωμένο, και όπως πήγαινα για το σπίτι είδα τόπους- τόπους πηχτό κόκκινο αίμα. Μέσα στο λίγο φως είδα το παλικάρι που ήταν σκοτωμένο. Γύρισα σπίτι μου και έγραψα το τραγούδι. Ο πρώτος του τίτλος ήταν “Ματωμένη Κυριακή”» είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης για το εμβληματικό τραγούδι του.
Στις δυο συναυλίες του Μεγάρου συμμετέχουν ακόμα οι μουσικοί Νεοκλής Νεοφυτίδης, Ηρακλής Ζάκας, Διαμαντής Σιδερίδης, Δημήτρης Λίβανος, Δημήτρης Ρέππας, Νίκος Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σιάμπος, Βασίλης Δρογκάρης και Χάρης Μέρμηγκας.
Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη 65 ευρώ, Ζώνη Α 50 ευρώ, Ζώνη Β 35 ευρώ, Ζώνη Γ 25 ευρώ, Φοιτητικά, ΑΜΕΑ 15 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στα εκδοτήρια (Ομήρου 8). Πληροφορίες – κρατήσεις: 210-7282333, www.megaron.gr, www.viva.gr.