Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Ένας στους πέντε κατοίκους της Βιέννης δεν έχει αυστριακή υπηκοότητα

Ένας στους πέντε κατοίκους της Βιέννης και συγκεκριμένα το 20,1% των συνολικά 1,765 εκατομμυρίων του πληθυσμού της, δεν έχει την αυστριακή υπηκοότητα, όπως διαπιστώνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ένα ανάλογο ποσοστό γενικά στην Αυστρία, στην οποία σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της (8.450.000 κάτοικοι), για την ακρίβεια ένα ποσοστό 19,4%, έχει μεταναστευτική προέλευση, καταγράφει και η «Έκθεση Ενσωμάτωσης 2014» που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, διατυπώνονται κατά καιρούς στην Αυστρία διαμετρικά αντίθετες θέσεις που είναι ενδεικτικές για το δίλημμα το οποίο τίθεται ως προς τη σημασία, τη συμβολή ή ακόμη και την αναγκαιότητα της μετανάστευσης στο ξεπέρασμα μεγάλων προβλημάτων, όπως το δημογραφικό και ως εκ τούτου το συνταξιοδοτικό, ή την εξασφάλιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων στον πληθυσμό της είναι το Λουξεμβούργο με 63,8%, ακολουθούν οι Βρυξέλλες με 33,8% και η Ρίγα με 26%, ενώ λίγο κάτω από τον μέσο όρο βρίσκεται το ποσοστό των ξένων υπηκόων στην Αθήνα, στο 17,4%, με το 3,3% να είναι υπήκοοι από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα 14% από τρίτες χώρες.

Σε έξι πρωτεύουσες το ποσοστό των ξένων στο συνολικό πληθυσμό τους είναι κάτω από 5% και συγκεκριμένα στη Βαρσοβία (0,6%), Σόφια (1%), Βίλνιους (1,4%), Μπρατισλάβα (3,1%), Βουδαπέστη (3,3%) και Βαλέτα (4,1%).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων