Σε «καλό δρόμο» βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σε επενδυτικά κεφάλαια αραβικών συμφερόντων, τα οποία βρίσκονται πλέον «στη θέση του οδηγού» για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία εκτιμούν ότι η επίτευξη οριστικής συμφωνίας είναι ζήτημα χρόνου, αν και θα πρέπει να διατηρεί κανείς και κάποια επιφύλαξη, με δεδομένο ότι συζητήσεις (με διάφορους ενδιαφερομένους) για πιθανή πώληση της εισηγμένης εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) πραγματοποιούνται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου διαστήματος υπήρχε και πάλι αντίστοιχη αισιοδοξία, που όμως δεν επιβεβαιώθηκε.
Οπως φαίνεται, πάντως, στην προκειμένη περίπτωση, και εφόσον δεν σημειωθεί κάποιο απρόοπτο, θα υπάρξει αίσιο τέλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που συζητούν την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προέρχονται από τα Εμιράτα, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο από ποια ακριβώς χώρα. Μια εκδοχή κάνει λόγο για κεφάλαια από το Αμπου Ντάμπι. Αυτό που είναι σαφές είναι πως πρόκειται για ένα συνασπισμό ανάμεσα σε κρατικά ελεγχόμενα funds αλλά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα προβλέπει την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της διοίκησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με όλους τους μέχρι σήμερα υποψήφιους αγοραστές.
Αυτό σημαίνει ότι το προς πώληση ποσοστό στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεπεράσει σίγουρα την καταστατική πλειοψηφία του 33,3%, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός για την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.
Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, 11,06% ελέγχεται απευθείας από τον κ. Γιώργο Περιστέρη, επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου, ενώ ένα πρόσθετο 5,98% βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εταιρείας Atale Enterprises Limited, συμφερόντων του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες το «φαβορί» για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ήταν ο επενδυτικός όμιλος First Sentier από την Αυστραλία, ενώ ακόμη πιο πριν είχε διαρρεύσει ότι ήταν πολύ πιθανή μια συμφωνία με την επίσης αυστραλιανή Macquarie. Τελικά, καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν τελεσφόρησε, ανοίγοντας τον δρόμο για τους νέους επενδυτές από τα Εμιράτα. Η συμφωνία με τη First Sentier αποτιμούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε ένα ποσό της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ. Παρότι όμως οι όροι του ντιλ φαίνεται πως είχαν συμφωνηθεί, δεν είχε συμβεί το ίδιο και με τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, η οποία κατέστη ακόμη πιο δυσχερής λόγω της εκτόξευσης του ύψους των επιτοκίων την περίοδο που μεσολάβησε από την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει αυξηθεί σε 1.125 ΜW σε σχέση με τα 905 MW του 2022, καθώς τους προηγούμενους μήνες ξεκίνησε η λειτουργία του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα της Εύβοιας.
Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 35%, η οποία πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά και τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι κατά το εννεάμηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 40,7 εκατ. ευρώ.
Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα προβλέπει την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Πηγή: kathimerini.gr