Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταβίβασαν έξι περιπολικά σκάφη στην ακτοφυλακή του Βιετνάμ με σκοπό να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ανόι.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξέφρασε την ελπίδα του για ισχυρότερη σχέση με το Βιετνάμ, αφού και η κυβέρνηση Obama είχε θέσει τους διμερείς δεσμούς σε στέρεες βάσεις, εν μέσω της εδαφικής διαμάχης του Βιετνάμ με την Κίνα για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Τα περιπολικά σκάφη, η δέσμευση των οποίων είχε συμπεριληφθεί στο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας από το 2011, θα βοηθήσουν το Βιετνάμ στις θαλάσσιες περιπολίες και εν γένει θα συνδράμει τα όργανα επιβολής του νόμου στην άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τη δήλωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η παράδοση των πλοίων αυτών εντείνει τη συνεργασία στους τομείς της επιβολής της θαλάσσιας νομοθεσίας, της έρευνας και διάσωσης και των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στα χωρικά ύδατα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Βιετνάμ.
«Η μελλοντική ευημερία του Βιετνάμ εξαρτάται από ένα σταθερό και ειρηνικό θαλάσσιο περιβάλλον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα επωφελούνται επίσης από την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ted Osius.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Βιετνάμ είναι η χώρα που συγκρούεται πιο ανοιχτά με την Κίνα με αφορμή τις διεκδικήσεις στις θαλάσσιες οδούς από τότε που ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, υιοθέτησε μια ηπιότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο.
Από την πλευρά της, η Κίνα διεκδικεί το 90% της δυνητικά ενεργειακά πλούσιας Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν εξίσου τμήματα της θάλασσας, μέσω των οποίων διακινείται κάθε χρόνο εμπόριο αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγές: Reuters, AFP