Γράφει ο Αργύρης Σαλπέας
Μέχρι τον Αύγουστο του 2012 , τα κτιριακά Φωτοβολταϊκά (Οικιακά και Μικρών Επιχειρήσεων έως 10 kw) είχαν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Συνοπτικά αυτά ήσαν:
1. Βοήθησαν πολλές οικογένειες με συνεχώς μειούμενο εισόδημα να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό σοβαρό έσοδο (περίπου 8-9.000 ευρώ το χρόνο), που μείωνε τις απώλειες από τα κυβερνητικά μέτρα .
2. Έφεραν στα Δημόσια ταμεία μέσω Φ.Π.Α., φόρων και ασφαλιστικών εισφορών πάνω από 600.000.000 ευρώ ,την ίδια ώρα που οι ίσης συνολικής ισχύος μεγάλες επενδύσεις δεν απέφεραν ούτε το 10% αυτού του ποσού ,αφού α]δεν πλήρωναν Φ.Π.Α για το 85-90% του εξοπλισμού τους , β]δεν παρήγαγαν ούτε το 30% των θέσεων εργασίας σε σχέση με τα μικρά κτιριακά , γ] εξήγαγαν και εξάγουν στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, αφού είναι ξένες επενδύσεις με ελάχιστη προσφορά στην Ελληνική Οικονομία .
3. Δημιούργησαν σοβαρούς τζίρους σε περιφερειακές αγορές της χώρας, λόγω κατανάλωσης μεγάλου μέρους του παραγόμενου τζίρου σ’ αυτές, δημιουργώντας παράλληλα νέα έμμεσα έσοδα για το κράτος
4. Δημιούργησαν 25.000-30.000 θέσεις εργασίας, ιδίως σε νέους τεχνικούς και επιτηδευματίες
5. Δημιούργησαν τις προοπτικές για βιοτεχνίες παραγωγής εξοπλισμού Φωτοβολταϊκών στην περιφέρεια, ιδιαίτερα από νέους επιστήμονες.
6. Σε περιόδους που εταιρείες συναφείς του κλάδου της οικοδομής της, κινδύνευαν να σβήσουν, πήραν ανάσα μέσα από την αγορά των κτιριακών Φωτοβολταϊκών (αλουμίνια, σίδερα, σκεπές κ.λπ.)
Όλα αυτά σχεδόν έσβησαν, βγήκαν στην ανεργία χιλιάδες νέοι και ετοιμάζονται να κλείσουν πολλές εταιρείες του χώρου.
Προτείνω:
Α) ένταξη των κτιριακών Φωτοβολταϊκών στο ‘’Εξοικονομείν ‘’και τα πράσινα ταμεία της Ε.Ε με ανάλογη επιδότηση κατασκευής , δεδομένου ότι οι νέες τιμές (0,12ευρώ/kw από 0,24ευρώ/kw) έχουν μεγαλώσει το ρίσκο και έχουν μηδενίσει την απόδοση του κεφαλαίου ,όταν τα δάνεια γι’ αυτό το σκοπό δίδονται με επιτόκια 8-12% τελικό κόστος.
Β) επαναφορά του παλιού μέτρου της αναβίωσης βιομηχανικών χώρων και ‘’fast track’’ αδειοδότηση Φωτοβολταϊκών στα παλιά βιομηχανικά ,βιοτεχνικά και εμπορικά κτίρια με μικρή επιδότηση τιμής πώλησης.
Το θετικό ισοζύγιο από την παραγωγή ενέργειας θα διευκολύνει τον Επιχειρηματία να επαναλειτουργήσει τον αδρανή χώρο με το ίδιο η νέο αντικείμενο εργασιών ,αφού θα είναι μειωμένο το ρίσκο της επενδυτικής του απόφασης .
Θα τεθεί βέβαια ως προϋπόθεση ότι ο επιχειρηματίας θα προσλαμβάνει για 3 χρόνια έναν εργαζόμενο ανά 20kw άδειας.
Γ) κατάργηση της προϋπόθεσες της κάθετης ιδιοκτησίας για εγκατάσταση φ/β σε στέγες
έως 10kw , ώστε ο στόχος για δημιουργία οικισμών εξοχικών κατοικιών προς πώληση σε ξένους να αποκτήσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα.
Κάθε μεζονέτα του οικισμού θα αποκτά μέσω της στέγης, λόγω φ/Β, ένα έσοδο 3-4000 ευρώ/έτος , κάτι που ο ξένος υποψήφιος αγοραστής θα λάβει σοβαρά υπ’ όψη του ως κόστος συντήρησης της εξοχικής κατοικίας του στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στο κλάδο της οικοδομής και του Τουρισμού, καθιστώντας παράλληλα άμεσα εφικτό τον Κυβερνητικό στόχο για πωλήσεις κατοικιών στην Ελλάδα σε ξένους υπηκόους. Σήμερα σε έναν οικισμό αποτελούμενο από 20 μεζονέτες επιτρέπεται εγκατάσταση ενός μόνο φ/β συστήματος 10kw.
Μέσω αυτού θα υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον κυβερνητικό στόχο για πώληση σε ξένους κατοικίες στην χώρα ‘’φτιάχνοντας πράσινα χωριά’’ σε όλη την επικράτεια.
Δ] Να επιτραπεί η εγκατάσταση κτιριακών Φ/βολταϊκών σε μισθωμένα ακίνητα με την συναίνεση του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Τονίζουμε ότι ο ενοικιαστής δεν θα μπορεί να έχει πάνω από 2 συμβόλαια στο όνομα του ,για να μην εξελιχθεί σε επιχείρηση ο στόχος ενίσχυσης μικρών Οικογενειακών και επιχειρηματικών εισοδημάτων .
Παρότι υπάρχει όλη την τεχνογνωσία για να υποστηριχτούν νομικά και οικονομικοτεχνικά αυτές οι προτάσεις ,οι αρμόδιοι τις αγνοούν σε σημείο τέτοιο που πιστεύω πλέον ότι δεν ενδιαφέρονται για τις Α.Π.Ε στην χώρα μας αλλά μόνο για εξηρτημένες μορφές [αέριο κ.λπ.] οι οποίες αποδίδουν μόνο στους μεγάλους «παίκτες» υπερκέρδη .
Ελπίζω και κάνω ότι μπορώ για αυτό ,η Κυβέρνηση να δει το θέμα της ενέργειας αναπτυξιακά και ως μια ασφαλή μέθοδο μείωσης της ανεργίας .Οι μέχρι τώρα ενέργειες της δεν το δείχνουν ,ελπίζω κάποια στιγμή να δουν οι αρμόδιοι ότι η Ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό όχι μόνο στην κατανάλωση του ,αλλά και στην παραγωγή του.