Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Ο Ραχμάν Μουστάγιεφ πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, είναι ο πρώτος εκπρόσωπος ξένης κυβέρνησης με τον οποίο επέλεξε να συναντηθεί υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και όπως φαίνεται το Μπακού θα είναι η πρώτη ξένη πρωτεύουσα που θα επισκεφθεί ίσως και στις 12 Φεβρουαρίου με αφορμή τη συνδιάσκεψη των κρατών του Νοτίου Διαδρόμου.
Το «άνοιγμα» της κυβέρνησης στο Αζερμπαϊτζάν δεν έγινε μόνο σημειολογικά αλλά και επί της ουσίας, αφού ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαβεβαίωσε τους Αζέρους για τη στήριξη της Αθήνας στον αγωγό TAP, ενώ για την υπόθεση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR πέταξε το μπαλάκι στην Κομισιόν, δηλώνοντας ότι θα αναμένει τις αποφάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού το Μάρτιο για να τοποθετηθεί.
H νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τον αγωγό TΑΡ, θα επιδιώξει όμως, με κάθε πρόσφορο μέσο, να βελτιώσει τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου για τη χώρα. Αυτή ήταν η δήλωση του κ. Λαφαζάνη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, ο οποίος συνοδευόταν και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της SOCAR Energy Greece, Ανάρ Μαμάντοφ.
«Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από τη χώρα μας, όσον αφορά στα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα μας. Στηρίζουμε, λοιπόν, τον TAP και τη διέλευσή του από την Ελλάδα» είπε ο κ. Λαφαζάνης. «Κοινή αντίληψη για τη συνεργασία των δύο χωρών και κοινή πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυσή της» διαπίστωσε -σύμφωνα με δηλώσεις του- στη συνάντηση και ο κ. Μουστάγιεφ.
Τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Λαφαζάνη προς τον Αζέρο πρέσβη και τον εκπρόσωπο της SOCAR στην Ελλάδα συνιστούν ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, και της «πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής» που κατά τα λεγόμενα του υπουργού θέλει να εγκαινιάσει. Πολιτική, που απ’ ότι έχει αφήσει να εννοηθεί ο κ. Λαφαζάνης θα στραφεί τόσο προς το Μπακού, όσο και προς τη Μόσχα, αφού η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.