Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Παρελθόν αποτελεί ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream που θα πέρναγε μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βουλγαρία. Ο Πούτιν τώρα εξετάζει νέους τρόπους προώθησης του φυσικού αερίου ενώ είναι έτοιμος για στρατηγική συμφωνία με την Τουρκία.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την Άγκυρα, αποκάλυψαν τον σχεδιασμό εναλλακτικού σχεδίου προς αυτόν του αγωγού South Stream. Το σχέδιο αφορά αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα ξεκινάει υποθαλάσσια από τη Μαύρη Θάλασσα και θα περνά μέσα από την Τουρκία. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα κατασκευαστεί κόμβος ώστε να μπορούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο και χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα.
Ευθύνες επιρρίπτονται στην ΕΕ
«Η Ρωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού και να σταματήσει στη Βουλγαρία. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει το αέριο, τότε θα διοχετευτεί κάπου αλλού. Η θέση της ΕΕ απέναντι στον South Stream είναι κάθε άλλο παρά εποικοδομητική. Ως εκ τούτου, θα προσανατολιστούμε εκ νέου σε νέες διεξόδους των ενεργειακών πόρων, είτε σε άλλες περιφέρειες, είτε σε έργα LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)» δήλωσε ο Πούτιν σχετικά με τους λόγους του ναυαγίου του South Stream. Μάλιστα ο ρώσος πρόεδρος υπήρξε ιδιαίτερα ειρωνικός σημειώνοντας ότι αν η Βουλγαρία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο κράτος τουλάχιστον ας ζητήσει τα διαφυγόντα κέρδη από την Κομισιόν.
Η Τουρκία γίνεται στρατηγικός παίχτης
Η στάση της Ευρωπαϊκής ένωσης έχει σαν έμμεσο αποτέλεσμα να αναδείξει την Τουρκία σε στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας αφού οι ρωσοτουρκικές σχέσεις περνάνε σε πολύ στενότερο επίπεδο μετά από τις χθεσινές ανακοινώσεις. Ο Blue Stream, ο υπάρχων αγωγός που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία θα μεταφέρει πλέον 3 δις κυβικά μέτρα περισσότερα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν 6% μείωση στην τιμή που αγοράζει η Τουρκία φυσικό αέριο από 1η Ιανουαρίου του 2015.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα rbth.com πρόκειται να ξεκινήσει η εφαρμογή του αμερικάνικου σχεδίου για μεταφορά αερίου από το Αζερμπαιτζάν προς την Ευρώπη, το οποίο θα περνάει επίσης μέσα από την Τουρκία. Γεγονός που εξηγεί σε ένα βαθμό, παράλληλα με τους υπόλοιπους λόγους την απόφαση της Ρωσίας να συνάψει και εκείνη σχέσεις με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία αναβαθμίζεται στρατηγικά (και απέναντι στην Ελλάδα, λόγω της τοποθέτησης του κόμβου σε δικό της έδαφος) αφού παράλληλα με το ρώσικο και αμερικάνικό σχέδιο, θα αποτελέσει έδαφος για μεταφορά και ενεργειακών πόρων από το Ιράν προς την Ευρώπη, όταν αρθούν οι κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη.