Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management
Τα 28 κράτη – μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου και οι εταίροι τους της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης συζήτησαν τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και τρόπους για στενότερη συνεργασία με σκοπό την αντιμετώπισή τους. Αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης που έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στη Ντόχα, για τον εορτασμό της δέκατης επετείου αυτής της εταιρικής σχέσης.
«Θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στη συνεργασία μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Ντόχα του Κατάρ, παρουσία των πρέσβεων των χωρών του ΝΑΤΟ και των τεσσάρων εταίρων του Κόλπου, μελών της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
Ο κ. Stoltenberg δήλωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε είναι να συνεργαστούμε. Όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε, τόσο ασφαλέστερη θα είναι η κοινή μας γειτονιά.»
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας όρισε τρεις τομείς προτεραιότητας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της περιοχής του Κόλπου. Κατ ΄αρχάς, ο κ. Stoltenberg έκανε έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων, αναφέροντας την εκστρατεία στη Λιβύη ως παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Κόλπου. Δεύτερον, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία για την ασφάλεια στη θάλασσα, και κάλεσε τις συνεργαζόμενες χώρες του Κόλπου να συμμετάσχουν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της πειρατείας με την ονομασία «Ocean Shield». Τέλος, ο κ. Stoltenberg μίλησε για την ανάγκη να εμβαθύνουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ, τόσο σε επίπεδο μεμονωμένων εταίρων όσο και με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Ο Γενικός Γραμματέας αποκάλεσε τις διαβουλεύσεις αυτές μια «σταθερή βάση για τη συνεργασία μας στην πράξη.»
Ο Γενικός Γραμματέας είχε συνομιλίες με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, για να συζητήσουν κοινές προκλήσεις για την ασφάλεια, και ιδιαίτερα την απειλή του βίαιου εξτρεμισμού που εκπροσωπεί η τρομοκρατική ομάδα ISIL. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες της περιοχής να παίξουν το ρόλο τους στον αγώνα, και ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει τους εταίρους του, με την οικοδόμηση και ισχυροποίηση της αμυντικής δυνατότητας. «Όλοι έχουν ένα ρόλο να παίξουν», είπε. Ο Γενικός Γραμματέας και ο Εμίρης συζήτησαν επίσης και για άλλες προκλήσεις όπως η πειρατεία και η εμπορία ανθρώπων και όπλων.
Ο κ Stoltenberg είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ και Υπουργό Εσωτερικών Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, τον Υπουργό Εξωτερικών Δρ. Khalid Bin Mohamed Al-Attiyah, και τον Υπουργό Άμυνας, Υποστράτηγο Hamad bin Ali Al-Attiyah.
Πηγές
Nato.int