Ο Τσαρλς Νταλάρα, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει χωρίς ανάπτυξη και προτείνει: «Η Ευρώπη με την ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ αν ήταν πρόθυμη να διαθέσει από 15 μέχρι 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για επενδύσεις, η οικονομία της θα είχε πραγματική ευκαιρία να σταθεροποιηθεί … Οι επενδύσεις θα πρέπει να πάνε χέρι-χέρι με επείγοντα μέτρα απορρύθμισης, περισσότερης διαφάνειας, μεταρρύθμισης των φορολογικών δομών και ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ … Οι συνεχείς διατυπώσεις εικασιών από Ευρωπαίους αξιωματούχους και συνεργάτες του ΔΝΤ δεν βοηθούν, μια χώρα δεν σώζεται με τέτοιες υποθέσεις», εξήγησε.
Τα 20 δις. αν και μοιάζουν λίγα για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που έχει συντελεστεί και για να καλύψουν 1,5 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας, είναι παρήγορο που πυκνώνουν οι φωνές για το αδιέξοδο. Η Κομισιόν που έχει διαφοροποιηθεί και τάσσεται υπέρ της στήριξης του αναπτυξιακού σκέλους, δεν φαίνεται να εισακούγεται προς το παρόν.
«Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υπερεκτίμησε τη μακροχρόνια πολιτική δέσμευση των Αθηνών στο πρόγραμμα διάσωσης. Όμως, η Κομισιόν δεν ακούει τίποτα καλό που ορθώς προέβλεψε ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα, τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα ήταν τέτοια, που η θεραπεία σοκ ήταν ο μόνος βιώσιμος δρόμος για το μέλλον. Όσο περισσότερο κρατούσε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τόσο πιθανότερο θα ήταν να ξεθυμάνει η δέσμευση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας» παρατηρούν οι Financial Times.
Από εκεί και πέρα, η ευρωπαϊκή Βαβέλ πάει στους 28… To συμπέρασμα είναι πως η λύση στο ελληνικό ζήτημα περνά από τα Κοινοβούλια και τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες κάθε χώρας και ανεξάρτητα του τι λέει το Βερολίνο, η Κομισιόν ή το ΔΝΤ, υπάρχει ένας παράγοντας που δεν σταθμίζεται, κι αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι σχεδιάζοντες τα χρονοδιαγράμματα του μέλλοντός μας. Είναι σίγουρο πως έχουμε μπροστά μας άλλους εννιά μήνες σεναρίων πριν αρχίσουν οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά το ελληνικό ζήτημα.