Τη δημιουργία ενός δικτύου από ερευνητικούς φορείς και υπουργεία, δασαρχεία, περιφέρειες και υπηρεσίες πολιτικής προστασίας με σκοπό τη διαχείριση φυσικών κινδύνων και καταστροφών και αντικείμενο την έγκαιρη αναγνώριση κινδύνων, την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξής τους και τη συνεχή ενημέρωση και συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών, προτείνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.
Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου δικτύου «πρέπει να προκύψει μέσα από μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου», διευκρινίζει. Όπως επισημαίνει εξάλλου, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη σύσταση αντίστοιχων οργανισμών ή δικτύων, όπως ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), «είναι πολύ χρήσιμη γι’ αυτόν τον σκοπό. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί πολλά χρόνια, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα λειτουργικό και αποτελεσματικό, χωρίς να απαιτείται η ένταξη των ερευνητικών και πανεπιστημιακών σεισμολογικών φορέων στον ΟΑΣΠ ή στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».
Στην ανακοίνωση η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών ζητά τη μη υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς «επιδεινώνει τον κατακερματισμό του ερευνητικού ιστού, αντιστρατεύεται την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία και λειτουργία του και υπονομεύει ακόμη περισσότερο τον ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας», ενώ «είναι εντελώς αντίθετη με τις διεθνείς πρακτικές και τα επιτυχημένα μοντέλα αξιοποίησης των ερευνητικών κέντρων προς όφελος της προστασίας της κοινωνίας από φυσικές καταστροφές».