Του Φλωρά Γιώργου
Με την απόφαση 3807/2014 το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας προκαλεί ιδιαιτέρως το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Διαπιστώνει (επιβεβαιώνοντας την απόφαση 441/2009 της Επιτροπής Ανταγωνισμού) ότι η γιγαντιαία πολυεθνική εταιρεία UNILEVER (150.000 υπαλλήλους διεθνώς, 50 δις ευρώ ετήσιες πωλήσεις) παραβίασε το δίκαιο του Ανταγωνισμού επιβάλλοντας παράνομες ρήτρες στα super market για τα απορρυπαντικά τα έτη 2001-2003.
ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΤΙ ΕΝΟΧΗ, ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΩΝ 7.000.000€ επειδή διαπιστώνει τα εξής ελαφρυντικά: δεν εφήρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις, αφαίρεσε μόνη της την παράνομη ρήτρα, πέρασε πολύ καιρός από την παράβαση έως την διαπίστωση (επειδή θάφτηκε ως συνήθως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού), έχει καθαρό «ποινικό μητρώο» κα.
Η απόφαση είναι σκανδαλώδης διότι η Πολιτεία δεν επιφυλάσσει ανάλογη αντιμετώπιση στον μικρομεσαίο που δεν είχε δόλο αλλά παρέβη τον νόμο (επιταγές, εργατικά, χρέη σε δημόσιο κλπ).
Η απόφαση είναι σκανδαλώδης διότι επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη βλέπει «με άλλο μάτι» τους γίγαντες του εμπορίου και παρότι είναι ένοχοι για σοβαρότατα αδικήματα εις βάρος των καταναλωτών δεν τους τιμωρεί (όχι πάντα φυσικά αλλά συχνά).
Η απόφαση είναι σκανδαλώδης διότι ο πολυεθνικός κολοσσός βρέθηκε ένοχος για σοβαρά αδικήματα που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και οδηγούν τις τιμές ψηλά σε συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και όμως μένει ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ δίνοντας άσχημα μηνύματα στην αγορά.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ακύρωσης των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά των καρτέλ για τα έτη 2012 και 2013 επειδή ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χατζηδάκης δεν είχε φροντίσει να αντικαταστήσει το ένα μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είχε αποχωρήσει. Ήδη για την υπόθεση (άκυρες αποφάσεις λόγω μη νόμιμης σύνθεσης) έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να διαπιστωθεί ποιος έχει την ευθύνη για την αθλιότητα αυτή.
Αναρωτιέμαι αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέφυγε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον αυτής της απόφασης, απόφασης που προκαλεί παντοιοτρόπως το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Όλοι περιμένουμε να δούμε την αίτηση αναίρεσης, η προθεσμία για την οποία λήγει σε ελάχιστες ημέρες.
Το ποιος ευθύνεται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση (από την παράβαση ως την τιμωρία) η οποία συνέβαλε στο να ακυρωθεί το χρηματικό πρόστιμο (ανάμεσα στους άλλους λόγους) υποθέτω ότι θα το ερευνήσει αμέσως και πάραυτα ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιακουμάτος, όπως έδρασε άμεσα και στην υπόθεση των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ακυρώθηκαν λόγω μη νόμιμης σύνθεσης (ή μήπως δεν έδρασε?), όπως έδρασε και στην περίπτωση του Περιπτέρου της Ομόνοιας που πούλαγε το νερό 3,00€!!!.
Και μετά αναρωτιέται ο κ. Γιακουμάτος και οι πολίτες για την ακρίβεια των προϊόντων στην Ελλάδα….
Με εκτίμηση για όλους και καμία εκτίμηση για τα καρτέλ και τους προστάτες τους.