Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, μεταξύ των ο οποίων και ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, χωρίς καμία μεταβολή σε σχέση με την πρωτόδικη ετυμηγορία, αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος». Οκτώ οι κατηγορούμενοι που ήταν παρόντες για να ακούσουν την καταδικαστική απόφαση.
Τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, και συνολικά 85 συνεδριάσεις, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Βίκυ Σταμάτη, η οποία ήταν ανάμεσα στους απόντες κατά την εκφώνηση της κρίσης, η Αρετή Τσοχατζοπούλου και ακόμη 13 άτομα καταδικάστηκαν και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Πλέον το βάρος των υπερασπιστών πέφτει στην αναγνώριση ελαφρυντικών, η οποία και θα κρίνει την τελική μεταχείριση των καταδικασθέντων, και αν κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν στη φυλακή -όπως ο πρώην υπουργός- ή αν θα παραμείνουν εκτός αυτής.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πώς η εισαγγελέας της έδρας, Αναστασία Δημητριάδου, κατά την εισήγησή της, είχε ζητήσει την καταδίκη 12 εκ των κατηγορουμένων. Μάλιστα, είχε προτείνει την απαλλαγή των Παν. Σταμάτη, Νικ. Καρατζά, Νικ. Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου, λόγω αμφιβολιών.
Έτσι, σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, η οποία αποδέχθηκε πλήρως την αντίστοιχη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ένοχοι κατά περίσταση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συνέργεια σε αυτό, κρίθηκαν οι:
– Ακης Τσοχατζόπουλος, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Αστέριος Οικονομίδης, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Νίκος Ζήγρας, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Γιώργος Σαχπατζίδης, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Αρετή Τσοχατζοπουλου, κατ’ εξακολούθηση. Κρίθηκε αθώα για περίπτωση, που αφορά στην αγοραπωλησία ακινήτου στην Καλλιθέα.
– Βίκυ Σταματη, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Γιάννης Σμπώκος, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Παναγιώτης Σταμάτης, κατ’ εξακολούθηση
– Νίκος Γεωργουλάκης, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Οράτιος Μελάς, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα
– Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, κατ’ εξακολούθηση
– Νίκος Καρατζάς, κατ’ εξακολούθηση
– Γιώργος Κωνσταντάτος, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Κατά το δικαστήριο, αποδείχθηκε ότι ο Ιω. Σμπώκος διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου καταδικάζοντάς τους όμως για τη διακίνηση 10.000.000 και όχι 40.000.000, όπως τους αποδόθηκε κατά την κατηγορία. Αυτή την ώρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης αγορεύουν επί την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων.
Να σημειωθεί ότι το Τριμελές Eφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει στον Άκη Τσοχατζόπουλο ποινή κάθειρξης 20 ετών για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα, χωρίς ελαφρυντικά. Αντίστοιχα, σε ποινή κάθειρξης 12 ετών καταδικάστηκε η Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή. O ξάδελφος και πρώην στενός του συνεργάτης, καταδικάστηκε σε ποινή έξι ετών, ενώ ήταν ο μόνος καταδικασθείς, ο οποίος είχε λάβει ελαφρυντικό, και ειδικότερα αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωτοβάθμιο δικαστηρίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από το 1997 έως το 2001, τα οποία συνδέονταν με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1. Τα ποσά που τελικά διακινήθηκαν, υπολογίζονται από την ελληνική Δικαιοσύνη ότι ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέρονται να μεταφέρθηκαν μέσω διαφόρων διαδρομών από παρένθετα πρόσωπα, με τελική κατάληξη πάντα τον βασικό κατηγορούμενο Άκη Τσοχατζόπουλο.
Πηγή: News247