H εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 47χρονο Ενρίκο Λέτα, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος, από τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δημιουργεί ελπίδες ότι αυτός θα μπορέσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να βγάλει την Ιταλία έξω από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Για να κυβερνήσει θα χρειασθεί τους ψήφους του θείου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ως εκ τούτου, θα χρειασθεί να κάνει συμβιβασμούς.
Ο Λέτα, νομικός με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, έχει πολυετή εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διετέλεσε υπουργός Κοινοτικών Θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο. Είναι προφανές ότι θα κινηθεί επιθετικά στο ευρωπαϊκό σκηνικό, γνωρίζοντας το βάρος της ιταλικής οικονομίας, αλλά και ωθούμενος από την επερχόμενη πίεση του θείου του Σίλβιο. Με δυo λόγια, αργά ή γρήγορα ο Λέτα θα βρεθεί απέναντι στην καγκελάριο Μέρκελ, όπου και θα δοκιμάσει το ρόλο του στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Σε αντίθεση με τον Ολάντ, ο Λέτα διαθέτει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας κινήσεων, που σημαίνει ότι θα φροντίσει εγκαίρως να συντονίσει τις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία). Αν προσεταιριστεί την Ιρλανδία και το Βέλγιο, σχηματίζει ένα ισχυρό μπλοκ που θα μπορεί να διαπραγματεύεται με άλλους όρους με το Βερολίνο.
Ο Ενρίκο Λέτα, αν σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική ευκαιρία όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Υπάρχει άλλωστε το παράδειγμα του 2012, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία πίεσαν τη Μέρκελ να αποδεχθεί μια τραπεζική ένωση – χρησιμοποιώντας τη συλλογική χρηματοοικονομική δύναμη της Ευρώπης για να απαλλαγούν οι πιο αδύναμες χώρες από το βάρος της διάσωσης των τραπεζών τους. Ο Λέτα, πιο πολιτικός από τον Μόντι, έχει τα προσόντα για να το κάνει. Οψόμεθα…