Κατόπιν περιπέτειας στον αέρα προσγειώθηκε τελικά στην Κω το ελικόπτερο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και της συνοδείας του. Κάτοικοι του νησιού απέκλεισαν την πρόσβαση προς το ακίνητο το οποίο επελέγη για hot spot με στόχο την υποδοχή και καταγραφή προσφύγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Kostoday, ενώ ο κ. Καμμένος αναμένετο να φτάσει στον κρατικό αερολιμένα Ιπποκράτης, τελικά πέταξε για Κω με ελικόπτερο του Στρατού τύπου Σινούκ, πέρασε πάνω από την εν λόγω περιοχή και κατευθύνθηκε προς Λέρο, αφού πληροφορήθηκαν ότι η είσοδος στο κτήμα ήταν αποκλεισμένη. Λίγο αργότερα ο υπουργός και η συνοδεία του επέστρεψαν και προσγειώθηκαν στη Μεσαριά και επιθεώρησαν για περίπου 20 λεπτά τον υπό επίταξη χώρο στον οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.
Κάτοικοι της περιοχής βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ κλούβα της αστυνομίας και αυτοκίνητο του Στρατού απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο ακίνητο.
Επίσης, στο Λινοπότι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολίτες της Κω, αφού είχαν πληροφορηθεί πως ο υπουργός θα περνούσε από εκεί, κάτι που τελικώς δεν έγινε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς αν κατευθυνθούν προς το ακίνητο του Νίκου Κανταρζή, που επελέγη για hot spot.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα, τον αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλης Τελλίδη, τον Συντονιστή του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας.
Σε συνέντευξή του χτες, Τρίτη, σχετικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη δημιουργία των hot spots, ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει για το Κεντρο Υποδοχής της Κω: «Κάποιοι ήθελαν να είναι στο κέντρο της πόλης, αλλά υπάρχουν πέντε προτάσεις του δημάρχου, δεχόμαστε τη μια πρόταση που είναι πράγματι ικανοποιητική. Μίλησα με τον δήμαρχο, είναι για μια περιοχή 40 στρεμμάτων η οποία ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε δύο ιδιοκτήτες, ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών συμφωνεί. Πριν από λίγη ώρα με ειδοποίησαν ότι αυτός που συμφωνεί θα αρχίσει να διαφωνεί. Εδώ, όμως, δεν υπάρχει χρόνος να έχουμε την πολυτέλεια αυτή. Εμείς θέλουμε να ικανοποιήσουμε τις τοπικές ανάγκες. Αφού το ζήτησε, λοιπόν, ο δήμαρχος, θα προχωρήσουμε σε επίταξη της περιοχής αυτής και στη δημιουργία του στρατοπέδου.
»Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι. Αντιλαμβάνομαι πολλές φορές τις ευαισθησίες των κατοίκων. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και τελειώνει εδώ σήμερα – έχει γίνει τεράστια προσπάθεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που όμως δεν είχε το απαραίτητο υπαλληλικό προσωπικό και τα μέσα για να το επιλύσει – να φορτίζουν έξω από τα κέντρα τηλέφωνα με πέντε ευρώ τη φόρτιση, αυτό τελειώνει εδώ. Μαύρη αγορά νερών στα τέσσερα ευρώ, αυτό τελειώνει εδώ. Μεταφορές σε ανθρώπους που κινδυνεύουν, με 80 ευρώ το κεφάλι, παράνομα, αυτό τελειώνει εδώ. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αυτά θα ελέγχονται απόλυτα. Κάποιοι, λοιπόν, που πιθανώς διαμαρτύρονται το κάνουν γιατί χάνουν αυτού του είδους τη “μπίζνα”. Η “μπίζνα” αυτή τελειώνει, να το καταλάβουν και θα πάρουμε και μέτρα. Θέλουμε ο τοπικός πληθυσμός, ο οποίος πράγματι υπόκειται μια πίεση, να έχει τη δυνατότητα να δουλέψουν τα μαγαζιά, τα σούπερ μάρκετ, οι ταβέρνες, αλλά μέσα στα πλαίσια της λογικής και της νομιμότητας».