Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με νέα στρατιωτική πρόκληση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Για “μία σοβαρή στρατιωτική πρόκληση” κάνει λόγο το κινεζικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με την υπερπτήση που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πάνω από νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας των οποίων την κυριότητα διεκδηκεί η Κίνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προκαλούν την Κίνα στρατιωτικά στην περιοχή.

“Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 εισήλθαν χωρίς άδεια στον εναέριο χώρο των κινεζικών νήσων Νάνσα και των παρακείμενων χωρικών υδάτων”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, χρησιμοποιώντας το μανδαρίνικο όνομα των νησιών Σπάρτλι.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι σε μία αποστολή δύο B-52 την περασμένη εβδομάδα, ένα από τα δύο αεροσκάφη πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των δύο ναυτικών μιλίων, πιο κοντά απ΄ό,τι προβλεπόταν, ένα τεχνητό νησί που έχει κατασκευάσει η Κίνα σε ύφαλο των Σπάρτλι, ενδεχομένως λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

“Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια σοβαρή στρατιωτική πρόκληση, που περιπλέκει τη γενικότερη κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα” και που συμβάλλει “στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής”, καταγγέλλει από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Μετά από την προηγούμενη φορά που αμερικανικά πολεμικά πλοία κινούνταν πολύ κοντά στο τεχνητό νησί και το αντίστοιχο επεισόδιο που προκλήθηκε η Κινεζική κυβέρνηση είναι στο κόκκινο.

Το Κουτί της Πανδώρας αναφέρει σχετικά ότι το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των νησιών, μετατρέποντας τους κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και διάφορες υποδομές. Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις –μερικές φορές επικαλυπτόμενες– ένα μέρος της περιοχής.

Είναι πλέον φανερό ότι οι ΗΠΑ μπλέκονται σε άλλο ένα επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι με την Κίνα, ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που Κίνα και Ρωσία είναι κοντά ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τις κινεζικές κατασκευές και αξιώσεις ως απειλή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σε μία από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο. Οι ΗΠΑ όμως παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο, αν αυξηθεί η ένταση να δουν κάποιου είδους συμμαχία Ρωσίας – Κίνας στο μεσανατολικό που θα αλλάξει εντελώς τους συσχετισμούς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων