Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έφοδος των φοιτητών στη Σύγκλητο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένταση υπήρξε για τουλάχιστον μια ώρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν ομάδα 50 φοιτητών απέκλεισε τον χώρο της συνεδρίασης της Συγκλήτου. Λίγο μετά τις 10 το πρωί και έπειτα από ανταλλαγές πυρών μεταξύ φοιτητών και του πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο κ. Φορτσάκης αποχώρησε από την αίθουσα.

Το χρονικό της «ομηρίας»

Φοιτητές μπήκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί.

Οι φοιτητές απέκλεισαν την πρόσβαση στην πόρτα και δεν επέτρεπαν στον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη και στα μέλη της συγκλήτου να αποχωρήσουν.

Ο κ. Φορτσάκης ζήτησε από τους φοιτητές να ανοίξουν την πόρτα και να αποχωρήσουν γιατί -όπως είπε- είναι όλοι παράνομοι.Ο πρύτανης επιχείρησε αρχικά να αποχωρήσει ωστόσο φοιτητές που βρίσκονταν έξω από τον χώρο έκλεισαν την πόρτα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει από την αίθουσα.

ekpa2

Οι φοιτητές ζητούσαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με το αίτημα να εκπροσωπηθούν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Αντίθετα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑΘ.Φορτσάκης, είχε ζητήσει να συμμετάσχουν ένας ή δύο φοιτητές προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν, με κυριότερα αυτά της φύλαξης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και της διαγραφής των… αιωνίων φοιτητών.

Οι πρυτανικές αρχές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Δευτέρα, σημείωναν ότι «η χρήση πρακτικών αυθαίρετου αποκλεισμού και διακοπής κάθε διδασκαλίας και διοικητικής εργασίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ως αποτέλεσμα της δράσης αποδεδειγμένα μειοψηφικών ομάδων συνιστά πλέον ένα επικίνδυνο, σχεδόν παγιωμένο, ένα τέτοιο παράδειγμα παραβίασης της νομιμότητας. Επιπλέον, η απαξίωση των δικαιωμάτων όσων δεν συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες και η απειλή βίας εναντίον τους είναι σαφώς εκτός νομιμότητας και πανεπιστημιακού ήθους».

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αντιδρούν στις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών, κάνουν λόγο για «επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού», ενώ για αύριο Παρασκευή το μεσημέρι οργανώνουν εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων