Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την ενημέρωση την οποία παρέθεσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, να αναφερθούν αναλυτικά οι ποσότητες για το κάθε ένα από τα είδη του στρατιωτικού υλικού που έχει δοθεί ή θα δοθεί στην Ουκρανία, κάτι που ο υπουργός Άμυνας δεν έκανε δεκτό καθώς τα απόρρητα αυτά στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν στην δημοσιότητα, όμως είναι στη διάθεση όλων των κομμάτων.
«Υπάρχει κάθε καλή διάθεση από μένα και από τον κ. Δένδια για να υπάρχει ενδελεχής ενημέρωση του σώματος, όμως οι εξελίξεις είναι τόσο πυκνές, τόσο άνευ προηγουμένου πυκνές, που το πρόγραμμα είναι βαρύ και καθημερινά», ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι όλα τα απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία αναλυτικά ανά είδος και μέχρι τελευταίας μονάδας από όσα δίνουμε στην Ουκρανία είναι στην διάθεση όλων των κομμάτων όπως και η σε βάθος ενημέρωσή τους από τους Επιτελείς, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια δημόσια συνεδρίαση.
«Δεν είμαι Πορτογάλος ή Λουξεμβούργιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας γιατί μας ακούνε και άλλοι…», απάντησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επέμεναν ότι δεν μπορεί να γνωρίζουν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ, ίσως και η Τουρκία αυτά που δίνει η χώρα μας στην Ουκρανία και όχι ο ελληνικός λαός.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ζήτησε να διακοπεί η ανοικτή συνεδρίαση, προκειμένου να γίνει μια εμπιστευτική ενημέρωση της Επιτροπής με τα στοιχεία, και μετά να συνεχιστεί η δημόσια συζήτηση, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας, κατηγόρησε τον υπουργό ότι εισηγήθηκε να είναι ανοικτή η συνεδρίαση, παρασύροντας τα κόμματα να συμφωνήσουν για να αποφύγει επικαλούμενος το απόρρητο να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία των οπλικών συστημάτων και παραχωρούνται εν κρυπτώ από τον ελληνικό λαό.
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και ανέφερε πως η συζήτηση είναι πολύ σοβαρή για να ξεστρατίσει. «Το κρίσιμο», ανέφερε, «δεν είναι να δούμε εάν είναι 5 ή 6 τα πυρομαχικά που στέλνουμε, αλλά η απόφαση που έχουμε λάβει ως χώρα και η πραγματική αντίδρασή σας είναι γιατί συμμετέχουμε στην απόφαση της ΕΕ να αποσταλεί στρατιωτικό υλικό. Και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε ευθέως ότι δεν θέλετε… και είστε της λογικής των ισαποστάκηδων».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως είμαστε υπέρ της ανοικτής συζήτησης για να συζητηθούν τα θέματα πολιτικά και εάν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι από το βάθος μπορούμε να σε μια διακοινοβουλευτική ενημέρωση – όχι κατά μόνας το κάθε κόμμα- στο Υπουργείο ή στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και υπάρχει η εμπιστευτικότητα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος ανέφερε ότι η ενημέρωση από τον υπουργό είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το θέμα της πρόσκλησης της Επιτροπής, η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή είναι επικίνδυνα και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί εδώ σήμερα αναλυτικά.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ανέφερε πως από αυτή την εξέλιξη δικαιώνεται η αρχική θέση που είχε διατυπώσει πως σε μια ανοικτή συζήτηση δεν μπορεί να υπάρχει μια αναλυτική ενημέρωση πέρα από όσα έχουν γίνει γνωστά και σωστά.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε άσκοπη την όλη συζήτηση λέγοντας πως υπάρχουν και άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως η Επιτροπή Εξοπλιστικών που μπορεί να γίνεται εμπιστευτική ενημέρωση για ειδικά θέματα και η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει χωρίς τις ενστάσεις που πρόβαλαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι «η κριτική για την παροχή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία αδικεί τη συνολική προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για την θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και πάει πολύ να μας λέτε ότι απογυμνώνουμε τα νησιά μας από αμυντικές δυνατότητες».
Διευκρίνησε πως «το υλικό που έχει σταλεί είναι πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων που βρίσκονται στις αποθήκες μας και έχουμε μεγάλα αποθέματα και κάποια από αυτά είναι που διαθέτουμε και δεν αποτελούν κρίσιμο υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε είναι σε βάρος των πιθανών ημερών αγώνα». Τόνισε πως «εάν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμωνόμασταν δεν θα τα δίναμε..»
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, απέρριψε τις αιτιάσεις για μυστικές αποστολές, λέγοντας πως «δεν ισχύει ότι επιβάλλουμε συσκότιση… και οι ΗΠΑ έχουν βγάλει ανακοίνωση όπου αναφέρουν ποιο είναι το υλικό που έχουμε αποστείλει βεβαίως όχι στο τι επακριβώς είναι αυτό…»
Ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχει αποζημίωση για το υλικό που στέλνεται στην Ουκρανία και έχουμε ζητήσει 8,5 εκατ ευρώ – δεν θα υπάρξει αποζημίωση για τα κατασχεμένα Καλάσνικοφ βέβαια που στείλαμε. «Η κάθε χώρα», είπε «ανάλογα με αυτά που στέλνει περιμένει και την ανάλογη αποζημίωση που συνολικά για όλες τις χώρες ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ειδικά για την επί της Αρχής συμφωνίας με την Γερμανία για τα ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα που θα αποσταλούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία και θα αντικατασταθούν με νεότερης γενιάς που θα μας δώσει η Γερμανία, ο υπουργός ανέφερε αυτή είναι μια επί της αρχής συμφωνία.
Διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των τεθωρακισμένων που θα παραχωρηθούν θα πρέπει θα είναι ίδιος με αυτά που θα τα αντικαταστήσουν. Θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα επιχειρησιακά. Ο σκοπός της Αθήνας είναι να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενού που θα δημιουργηθεί. Θα προηγηθεί εκπαίδευση προσωπικού και επίλυση ζητημάτων για τη συντήρησή τους. Μαζί με την απόκτηση των οχημάτων θα υπάρξει και πρόβλεψη για πυρομαχικά. Η ανταλλαγή θα είναι απευθείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση και σε καμία περίπτωση δεν θα πάρουμε «γουρούνι στο σακί».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ανέφερε όσον αφορά στα ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα που θα αποσταλούν δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός τους και δεν ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις της σύγχρονης μάχης. Δεν έχουν σύγχρονο σκοπευτικό σύστημα. «Δεν είναι δυνατή η ανακατασκευή τους. Στον αντίποδα τα γερμανικά τεθωρακισμένα που θα τα αντικαταστήσουν έχουν αποδειχθεί “επιτυχημένο όχημα”. Για τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που παραχωρήθηκαν, ο υπουργός ανέφερε από αυτά που είναι στις αποθήκες διαθέτουμε σε πενταπλάσιο βαθμό.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να τηρήσουμε βολική και ανώδυνη πολιτική αποστάσεων. Δεν μπορούμε να μην μπλέξουμε στον καυγά. Όταν έχει πάρει φωτιά το βουνό δε μπορούμε να λέμε να σώσουμε το σπίτι μας» . Ενεργοποιούμε σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης. Είναι διάχυτη η ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι της εδαφικής ακεραιότητας και άλλων συμμάχων και έτσι αποφασίστηκε και επεξεργάζεται η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ. Προχωράμε σε σταδιακή ανάπτυξη δυνάμ