Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, και ο Κινέζος Πρωθυπουργός, Li Keqiang, συμφώνησαν τη Δευτέρα να εντείνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των υπηρεσιών ασφαλείας, έπειτα από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν στον έλεγχο των οικονομικών της Liaoning Hongxiang Industrial, ενός κινεζικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, με την κυβέρνηση Obama να πιστεύει ότι έχει ενεργό ρόλο στην παροχή βοήθειας στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι οι δύο χώρες έχουν αρχίσει συζητήσεις για μια πιθανή επίλυση της κατάστασης στη Β. Κορέα με τη μορφή κυρώσεων ως απάντηση στην πυρηνική δοκιμή, αλλά το Πεκίνο δεν έχει πει ευθέως εάν θα υποστηρίξει όλα τα σκληρότερα μέτρα που προβλέπονται κατά της Βόρειας Κορέας.
Να αναφερθεί ότι ο Obama συναντήθηκε με τον Li στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Και οι δύο ηγέτες καταδίκασαν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας της 9ης Σεπτεμβρίου και αποφάσισαν να ενισχύσουν το συντονισμό τους για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, μεταξύ άλλων με την αναζωογόνηση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στα κανάλια ασφάλειας για τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε συγκεκριμένα η δήλωση του Λευκού Οίκου.
Παρόλα αυτά, υπνεθυμίζεται ότι η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός διπλωματικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της. Συνεπώς, παρά το ότι το Πεκίνο εμφανίζεται εξοργισμένο από τις επαναλαμβανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και υπέγραψε για πιο σκληρές κυρώσεις από το βήμα του ΟΗΕ, έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως τέτοια μέτρα δεν είναι η απόλυτη απάντηση, ενώ ζήτησε την επιστροφή σε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, είπε στον Ιάπωνα ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα αντιτίθεται σε “άχρηστες” μονομερείς κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, αλλά θα εργαστεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για να διαμορφώσει μια αποφασιστική απάντηση.
Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα πιέσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα. Η ίδια η κυνέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Πιονγκγιανγκ, αν η χώρα δεσμευτεί να απαλλαγεί από το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις μονομερείς σκοπιμότητες της κινεζικής πολιτικής απέναντι στη Β. Κορέα, είναι καίριο το ερώτημα σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι οικονομικής κυρίως φύσης κυρώσεις, μπορούν να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιανγκ. Το ίδιο το απολυταρχικό καθεστώς της ζει για χρόνια στον απομονωτισμό χωρίς ιδιαίτερη προθυμία να χτίζει γέφυρες με άλλα κράτη και παίκτες της διεθνούς σκακιέρας. Και πέρα από τις υπερφίαλες δηλώσεις του Kim Yong Un για στρατιωτική υπεροχή του στρατοκεντρικού ούτως ή άλλως κράτους, αυτό που διαφαίνεται είναι μια τάση δημιουργίας στείρου φόβου και τρομοκρατίας, κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλους τους αντιπάλους της Β. Κορέας. Μένει να δούμε, υπό το φως και της αξιόπιστης πυρηνικής απειλής της Πιονγκγιανγκ, αν θα υπάρξει συντονισμένη και συμπαγής στρατηγική κατευνασμού της, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ποιά θα είναι αυτή.
Πηγές: Reuters, AFP