Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Εντείνονται οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν με φόντο Isis και Ταλιμπάν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι αμερικανικές εναέριες επιδρομές στο Αφγανιστάν φέτος έχουν ήδη ξεπεράσει σημαντικά το συνολικό αριθμό των αντίστοιχων επιθέσεων που διεξήχθησαν το 2015, μια θλιβερή και οξύμωρη ένδειξη της προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να απεμπλακούν από τη σύγκρουση και να επανέλθουν σε έναν «μη-μάχιμο» και υποστηρικτικό ρόλο για τις Αφγανικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περίπου 700 αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με τις περίπου 500 συνολικά το περασμένο έτος, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, σκιαγραφώντας έναν βαθύτερο ρόλο για την εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων, που αναμένεται να συνεχιστεί για το άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ο τερματισμός της αμερικανικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν ήταν μια από τις προγραμματικές υποσχέσεις του Προέδρου Barack Obama, ενώ ο ίδιος είχε κηρύξει τον τερματισμό της αποστολής στο τέλος του 2014.

Κατά το τελευταίο έτος της προεδρίας του, όμως, η κλιμακούμενη βία οδήγησε τον Obama να διατηρήσει περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις σε αφγανικό έδαφος, τόσο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους, όσο και για την απτή υποστήριξη των Αφγανών στρατιωτών.

Κορυφαίοι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στο Αφγανιστάν άσκησαν επιτυχώς πιέσεις στον Obama προκειμένου να άρει τους πρότερους περιορισμούς σχετικά με τη συχνότητα των αεροπορικών επιδρομών, ανοίγοντας το δρόμο για πιο αποτελεσματικές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους και των Ταλιμπάν.

«Η αύξηση των αεροπορικών βομβαρδισμών οφείλεται στις πρόσθετες αρμοδιότητες που έλαβαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και στην αλλαγή της αφγανικής στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις επιθετικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ταξίαρχος Charles Cleveland, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Οι νέες αρμοδιότητες επέτρεψαν στις ΗΠΑ να είναι πιο ενεργές και να δρουν προληπτικά στην υποστήριξη των επιθετικών επιχειρήσεων του Αφγανιστάν αλλά και στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

Χωρίς εμφανή πιθανότητα κατάληξης στον ορίζοντα για έναν από τους μεγαλύτερους πολέμους της Αμερικής, οι τυχόν αποφάσεις για το μέλλον των αεροπορικών επιδρομών και των σχεδόν 9.000 στρατιωτών των ΗΠΑ που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν θα εναπόκεινται στον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Πηγές: Reuters, Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων