Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων για τους νέους περιορισμούς και τις επιβαρύνσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας -τουλάχιστον για έναν χρόνο-, αλλά και η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr o πρόεδρος του συνδέσμου εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (STAMA Greece) Νάσος Γαβαλάς, τα νέα μέτρα καταστρατηγούν την ελεύθερη αγορά και στην ουσία στρέφονται κατά της επιχειρηματικότητας. Όπως σημειώνει, η Κυβέρνηση βάζει περιορισμούς στο ελληνικό τουριστικό προϊόν που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με ανοδική πορεία στην τουριστική ζήτηση, τις τιμές διανυκτέρευσης και τις πληρότητες.
Σύμφωνα με τη STAMA Greece, η απόφαση να ανασταλεί η έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (AMA) σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας (πρώτο, δεύτερο και τρίτο δημοτικό διαμέρισμα) είναι υπερβολική, καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές “πιεσμένες” από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται ανά ταχυδρομικό κώδικα, γιατί “μπορεί για παράδειγμα το Κουκάκι να είναι κορεσμένο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το Παγκράτι”, όπως εξηγεί. Επίσης, συμπληρώνει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείει πως το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Σήμερα εκτιμάται πως υπάρχουν πάνω από 100 χιλιάδες ακίνητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όμως η ΑΑΔΕ, όπως λένε οι επιχειρηματίες, δεν έχει ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των καταλυμάτων και των ΑΜΑ.
Κατά τη STAMA Greece, πρέπει ακόμη να γίνει αναθεώρηση της εφαρμογής μη έκδοσης νέων ΑΜΑ. Είναι σημαντικό να εξεταστεί η διαδικασία εφαρμογής της μη έκδοσης νέων ΑΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης. Προτείνεται ο ΑΜΑ να συνδεθεί με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου καθώς για κάθε νέο μισθωτήριο υπάρχει νέο ΑΜΑ. Προτείνεται επίσης η εξαίρεση των εταιρειών διαχείρισης από το μέτρο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά και την επιχειρηματικότητα.
Ακόμη επαγγελματικοί χώροι, όπως πρώην γραφεία που μετατρέπονται σε καταλύματα διαμονής, θα πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από τα μέτρα.
Εκτός από την άνοδο του τέλους ανθεκτικότητας από τη νέα χρονιά, αυξημένο θα είναι και το τέλος παρεπιδημούντων. Το τέλος παρεπιδημούντων (0,5 % επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης) εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.
Οι νέες αυτές επιβαρύνσεις έρχονται λίγους μήνες μετά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του έτους, οπότε τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).
capital.gr