Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Μπαράζ διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το φλέγον ζήτημα της αξιολόγησης και της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς όλοι οι κύριοι δρώντες βρίσκονται σε έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.
«Οι κύριοι δρώντες»
Προκειμένου να μπορέσει να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα αλλά και μία τελική λύση, θεωρώ πως είναι σώφρον να αναφερθούν οι «κύριοι παίχτες» του παιχνιδιού που επηρεάζουν τις εξελίξεις και διαμορφώνουν τα γεγονότα.
Αρχικά, η διάκριση γίνεται μεταξύ των θεσμών, και έχει να κάνει ως εξής:
Α) Δ.Ν.Τ, και
Β) Ευρωπαϊκοί θεσμοί με εκπρόσωπο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Διεργασίες σε επίπεδο αρχηγών κράτους και αξιωματούχων»
Ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση είχε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, όπου φυσικά το κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το μεταναστευτικό αλλά και η αξιολόγηση. Κύριο απότοκο της συνάντησης και από τις δύο πλευρές είναι το γεγονός πως και οι δύο θέλουν και αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ακόμη δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός πως υπάρχουν φωνές και από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες υποστηρίζουν πως όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τόσο πιο πολλές θα είναι οι πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας εν γένει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελει ο Κ.Ρένγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένουμε την ολοκλήρωση μέσα σε 4 εβδομάδες». Ενώ, παράλληλα, στην Ουάσιγκτον θα μεταβούν σήμερα και οι κκ. Σταθάκης και Τσακαλώτος, προκειμένου να επιτύχουν στο πλαίσιο της συνάντησης της εαρινής συνόδου του Δ.Ν.Τ όσον το δυνατόν καλύτερους όρους σχετικά με την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η ημερομηνία κλειδί για την αξιολόγηση»
Ημερομηνία ορόσημο για την διαπραγμάτευση σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα αποτελέσει η 21 Απριλίου, καθώς τότε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και το χρέος της χώρας.
«Το σημείο τριβής»
Οι κύριες διαφωνίες έχουν να κάνουν με το Δ.Ν.Τ, το οποίο διαφωνεί όλο αυτόν τον καιρό ως προς την συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.
Επιπροσθέτως, και σε άμεση συνάρτηση με τα προαναφερόμενα μπορούμε να παραθέσουμε μια ακόμη διαφωνία μεταξύ των θεσμών η οποία έχει ως εφαλτήριο την ύφεση και τα αρνητικά ελλείμματα. Για παράδειγμα, το Δ.Ν.Τ επιμένει να τοποθετεί την ύφεση στο 0,2% και το έλλειμμα στο 0,6%, με την κυβέρνηση, από την άλλη, να αναφέρεται με σκληρές δηλώσεις κατά του Ταμείου υποστηρίζοντας πως το 2015 αποτέλεσε μία «στατική» χρόνια και όχι ελλειμματική.
«Συμπέρασμα»
Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την σημερινή μας ανασκόπηση σχετικά με το φλέγον ζήτημα της αξιολόγησης, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις της Εurostat, λογικά μια ημέρα πριν την σύνοδο του Άμστερνταμ, θα καθορίσουν πολλά, καθώς θα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες είτε θα ενισχύσουν την θέση μας είτε θα αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα μας.
Η κυρία διαφορά έχει να κάνει με την ειδοποιό διαφορά πως το θέμα μπορεί να λυθεί με πολιτική βούληση. Και αυτό, διότι σημαντικό είναι για την πορεία της διαπραγμάτευσης να πεισθεί το ταμείο να εισχωρήσει μέσα στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα τόσο ως προς την απαίτηση του για μείωση του χρέους όσο και ως προς την ικανοποίηση του σε επίπεδο φόρων. Το αν θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, ενδεχομένως, να κριθεί και από την στάση των Βρυξελλών, όπου πηγές αναφέρουν πως μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής των χρεών ή και ακόμη μια σταθεροποίηση τους σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα κυρίως πολιτικής φύσεως κατά τη διάρκεια ψήφισης τους από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.