Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Έντονη είναι η φημολογία της διεύρυνσης της κυβέρνησης προς την περιοχή του ΠΑΣΟΚ, μετά το έντονο φλερτ του Πάνου Καμμένου προς την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως την Τρίτη ή το αργότερα την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση. Στις ίδιες δηλώσεις απηύθυνε κάλεσμα προς τη Φώφη Γεννηματά, στο οποίο της ζητούσε να απομονώσει και να διώξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα υπόλοιπα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ και να στηρίξει την κυβέρνηση.
«Είναι η ώρα για τις μεγάλες αποφάσεις. Να διαχωρίσουν ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα κόμματα το χτες. Δεν έχει κανένα λόγο να απολογείται η κ. Γεννηματά για τον κ. Βενιζέλο. Δεν έχει κανένα λόγο να έχει πολιτικούς που έχουν εμπλακεί στις λίστες Λαγκάρντ, στα υποβρύχια και σε άλλα σκάνδαλα. Οι ΑΝΕΛ είμαστε δημοκρατικό κίνημα, ενσωματώσαμε ένα μεγάλο κομμάτι του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Και πιστεύω αυτή η στιγμή είναι μια χρυσή ευκαιρία να απομονωθούν τα βαρίδια και με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση», τόνισε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «Αυτά τα αποφασίζει, τα ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός».
Μπορούμε ίσως να θεωρήσουμε ένα βήμα προς την κυβέρνηση από την κα Γεννηματά το ότι επέλεξε να αφήσει εκτός Βουλής τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιλέγοντας να κρατήσει για εκείνη την έδρα του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει δύο έδρες στην Β’ Αθήνας και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ήταν τρίτος σε σειρά εκλογής, πίσω από την πρόεδρο του κόμματος και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η Φώφη Γεννηματά ήταν υποψήφια και στην Αχαΐα. Μετά την απόφασή της να κρατήσει την έδρα της Β’ Αθήνας, βουλευτής στην Αχαΐα εκλέγεται ο δεύτερος του ψηφοδελτίου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Πάντως για πολλούς που αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση να επιλέξει να συμπεριλάβει ως εταίρο το ΠΑΣΟΚ, πέραν από το προφανές της διευρυμένης πλειοψηφίας, είναι σίγουρο και το γεγονός της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ. Μετά τη διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, 111 στελέχη της που αποχώρησαν, στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή τη συγκυβέρνηση, ολόκληρη πλέον η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές του επιλογές.