Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Εντός Δεκεμβρίου η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ

Εντός του Δεκεμβρίου πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη, ισχύος 811MW, μετά και την υπογραφή της σύμβασης με τον ΑΔΜΗΕ για την ένταξη της στο σύστημα, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον ΔΕΣΦΑ η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα τροφοδοτήσει τη μονάδα. 

Πρόκειται για την τρίτη μονάδα παραγωγής ρεύματος που εντάσσει στο σύστημα η ΔΕΗ από το Μάρτιο του 2013, όταν ετέθη σε λειτουργία η μονάδα του Αλιβερίου. Ακολούθησε το μεγάλο υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα τον Ιανουάριο εφέτος και η χρονιά θα κλείσει με την λειτουργία της μονάδας της Μεγαλόπολης.

Η μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης ισχύος 811 MW, χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό 280 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ που θα τροφοδοτήσει με καύσιμο τη μονάδα, έχει συνολικό μήκος 167 χλμ, κόστισε 109,7 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου 2,5 ετών.

Η νέα μονάδα της Μεγαλόπολης θα ενισχύσει σημαντικά το νότιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ μαζί με το Αλιβέρι ισχύος 420 MW και τον Ιλαρίωνα ισχύος 165MW, το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανανεώνεται περίπου κατά 10%. Παράλληλα αντισταθμίζεται πλήρως η απώλεια των δύο παλιών λιγνιτικών μονάδων της Πτολεμαΐδας στις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις αρχές του μήνα και οι οποίες εκ των πραγμάτων αποσύρονται λίγους μήνες νωρίτερα απ΄ ότι ήταν προγραμματισμένο.

Η επόμενη επενδυτική πρόκληση για τη ΔΕΗ πλέον είναι η έναρξη της κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5 ισχύος 550-660MW, που θα κοστίσει 1,39 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει κατασκευαστεί σε διάστημα 5 ετών και θα ανανεώσει το λιγνιτικό στόλο της επιχείρησης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων