Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέιτς, συνοδευόμενο από τουρκικά πλοία σε στενό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στα οποία μαζί με τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.
Τα καλώδια του παραμένουν ποντισμένα, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία που βρίσκονται κοντά του (ελληνικά και τουρκικά).
Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε πλήρη διάταξη σε καίριες θέσεις και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο στρατός ξηράς.
Σημειώνεται ότι ο πομπός του Ορούτς Ρέις, είχε κλείσει αργά χθες το βράδυ, στις 23:57 ώρα Ελλάδος και γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα έδωσε ξανά στίγμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σήμερα θα έχει τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.