Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν κλεισμένη τη συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην εταιρεία Masdar από το Άμπου Ντάμπι. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές σε γνώση των τεκταινομένων, τις επόμενες ημέρες δεν θα έχουμε μόνο τον καιρικό καύσωνα αλλά προβλέπεται ταυτόχρονα θερμή εβδομάδα και σε ό,τι αφορά τις … επιχειρηματικές ειδήσεις. Το πολύκροτο deal θυμίζουμε ότι κυοφορείται εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ στο παρελθόν είχαν υπάρχει συζητήσεις και με άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές που δεν τελεσφόρησαν. Η συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να θεωρείται πρακτικά κλεισμένη από κάθε άποψη και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων ετών για την ελληνική αγορά καθώς εκτιμάται ότι θα κινείται στην περιοχή των 2,5 δις. ευρώ ή ακόμη και παραπάνω.
Χθες η μετοχή έκλεισε στα 18,85 ευρώ καταγράφοντας μικρή άνοδο 0,96% με την συνολική κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στο 1,731 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ποσοστό 37,3%, ο Γ. Περιστέρης 11,06%, η ATALE Enterprises (Βαγγέλης Μαρινάκης) 5,98% ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι με μερίδια κάτω του 5% κατέχουν το 45,66% της μετοχών της εταιρείας.
Η Masdar αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του Άμπου Ντάμπι στον τομέα της πράσινης ενέργειας ενώ μέτοχοί της είναι το fund Mubadala Investment Company, η πετρελαϊκή ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) και η εθνική ενεργειακή εταιρεία του Abu Dhabi TAQA. Η Masdar έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες σε έξι ηπείρους και έχει επενδύσει ή έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε παγκόσμια έργα συνολικής αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πώληση εκτιμάται ότι θα φέρει μεγάλη ρευστότητα στη χρηματιστηριακή αλλά και την ενεργειακή αγορά ενώ προβλέπεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δανεισμού του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο άνω των 5 δις. ευρώ έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της τα μεγαλύτερα έργα στους τομείς των κατασκευών των παραχωρήσεων και των υποδομών όπως η Αττική Οδός, ο ΒΟΑΚ, η Εγνατία, το Καστέλι, το καζίνο στο Ελληνικό και άλλα.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 είχε εγκατεστημένη ισχύ 1277MW, με τον όμιλο να συνεχίζει την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του καθώς 63MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή ενώ σταδιακά ξεκινά η κατασκευή 560 MW νέων έργων διάφορων τεχνολογιών, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους € 370 εκατ.
Πηγή energypress.gr