Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις», η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου μήνα προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Όπως εκτιμάται οι ωφελούμενοι θα ανέλθουν σε περίπου 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα ενισχυθούν για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 97,5 εκατ. ευρώ. Στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάνεται η αγορά και εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας, που μπορούν να συνδυάζονται με ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας. Οι ωφελούμενοι θα μπορουν να επιδοτηθούν για την προμήθεια συστημάτων ηλιακής θέρμανσης, όπως και «έξυπνων» συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας.
Δικαιούχοι θα είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ελάχιστο αριθμό 10 εργαζομένων και μέγιστο αριθμό 250 και με ετήσιο κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 2 έως 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος οι επιχειρήσεις αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Απαίτηση του προγράμματος αποτελεί η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά 30% κατά μέσο όρο.
Στην περίπτωση μικρών εταιρειών, το μέγιστο ύψος επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, για τις οποίες θα επιδοτηθούν έως 50% (δηλαδή έως τις 10.000 ευρώ). Για τις μεσαίες επιχειρήσεις, το πλαφόν στις επιλέξιμες δαπάνες είναι οι 25.000 ευρώ, με το ύψος της επιδότησης να ανέρχεται στο 40%. Και σε αυτή την περίπτωση η μέγιστη επιδότηση είναι 10.000 ευρώ.
Ως προς την αγορά εξοπλισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση της δαπάνης αγοράς:
• νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού),
• νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ),
• «έξυπνων» συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού).
Από το πρόγραμμα θα καλύπτονται και άλλες δαπάνες υπηρεσιών, όπως της εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού. Το πλαφόν ενίσχυσης θα είναι στο 25% του συνολικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, επιδοτείται η δαπάνη για την έκδοση δύο Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση με πλαφόν στα 400 ευρώ ανά ΠΕΑ.
Ως Φορέας Διενέργειας Παρακολούθησης και Ελέγχου έχει οριστεί το ΤΑΙΠΕΔ που θα αναλάβει μεταξύ άλλων την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των αιτήσεων και την εισήγηση προς τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος για έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα.
Στην αρμοδιότητά του ανήκει και η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του δικτυακού τόπου και της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος, η διαχείριση των ενστάσεων στις υποβληθείσες αιτήσεις του προγράμματος, και η κατάρτιση πίνακα αποτελεσμάτων των αιτήσεων χρηματοδότησης και την εισήγηση αυτών, προς τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος, για την έκδοση αποφάσεων υπαγωγής αιτήσεων.
πηγή: energia.gr