Το 1960, όταν ερευνητές ανέσυραν το «Βάσα», ένα σουηδικό πλοίο του 17ου αιώνα που βυθίστηκε στο λιμάνι της Στοκχόλμης στο παρθενικό του ταξίδι, συνέλεξαν 20 σκελετούς. Ένας από αυτούς, ο G, ήταν ανδρικός και τον ονόμασαν Γκουστάβ.
Πρόσφατη γενετική ανάλυση έδειξε ότι τελικά επρόκειτο για γυναικείο σκελετό. Τώρα μία νέα ανακατασκευή του G, του οποίου η νέα ονομασία είναι Γερτρούδη, αποκαλύπτει πώς έμοιαζε πριν το ναυάγιο του 1628.
Ήταν 25-20 ετών όταν πέθανε, είχε μπλε μάτια, ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανέφερε ο Όσκαρ Νίλσον, καλλιτέχνης που δημιούργησε την ανακατασκευή για το μουσείο Βάσα της Στοκχόλμης.
Από το φύλο της συνάγεται ότι ήταν παντρεμένη. «Από γραπτές πηγές, γνωρίζουμε ότι μόνο οι γυναίκες που είχαν παντρευτεί κάποιον που επέβαινε στο πλοίο επιτρέπονταν στο παρθενικό ταξίδι».
Ο Νίλσον βασίστηκε στην αξονική τομογραφία και σε μία πλαστική τρισδιάστατη εκτύπωση του κρανίου, καθώς και σε έναν πίνακα με σύγχρονες Σκανδιναβές και Βορειοευρωπαίες γυναίκες της ίδιας ηλικίας και βάρους με την Γερτρούδη.
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Γερτρούδη πιθανότατα έζησε μία δύσκολη ζωή: σκελετική ανάλυση της πλάτης της δείχνει ότι σήκωνε βαριά αντικείμενα επανειλημμένα. «Γι αυτό, παρόλο που ήταν 25-30, το πρόσωπό της έπρεπε να δίνει την εντύπωση ότι εργαζόταν σκληρά», εξηγεί ο Νίλσον.
Όσο για το τι σκέφτεται η γυναίκα σε αυτή την ανακατασκευή, ο Νίλσον απαντά «αυτό το αφήνω στους επισκέπτες του μουσείου».
Ο καλλιτέχνης εργάστηκε μαζί με την Άννα Σίλβερουλβ, μία ειδική υφασμάτων στο μουσείο, για να ντύσει την ανακατασκευή με ένα σκούρο γκρι πανωφόρι και καπέλο, καθώς κομμάτια αυτών των αντικειμένων είχαν βρεθεί δίπλα στο σκελετό της. Μικροσκοπική ανάλυση έδειξε ότι το καπέλο είχε κόκκινο χρώμα.
Η Γερτρούδη παρουσιάστηκε στο μουσείο στις 28 Ιουνίου και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης όταν η νέα έκθεση «Πρόσωπο με πρόσωπο» ανοίξει σε έναν χρόνο.
Πηγή: LiveScience / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη
Πηγή: ertnews.gr