Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Εντυπωσιακό φαινόμενο: Δίας και Κρόνος «σμίγουν» για πρώτη φορά μετά τον Μεσαίωνα

Tην μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου φέτος, στις 21 Δεκεμβρίου, οι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλον, που θα μοιάζουν σαν είναι ένας διπλός πλανήτης. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Μεσαίωνα, που το συγκεκριμένο εντυπωσιακό φαινόμενο θα συμβεί στον γήινο ουρανό.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής αστρονομίας Patrick Hartigan του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, η τελευταία φορά που οι άνθρωποι μπόρεσαν να αντικρίσουν κάτι παρόμοιο στον νυχτερινό ουρανό ήταν στις 4 Μαρτίου του 1226, δηλαδή 794 χρόνια πριν.

Καθώς οι δύο γιγάντιοι πλανήτες ήδη πλησιάζουν ο ένας τον άλλον από το καλοκαίρι, τη φετινή 21η Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά απόσταση μικρότερη της διαμέτρου μιας πανσέληνου, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το θέαμα στον ουρανό –καιρού επιτρέποντος- θα είναι (σύμφωνα με τους ειδικούς) ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αν και θα παρατηρείται καλύτερα από τις περιοχές κοντά στον Ισημερινό.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Daily Mail, η επόμενη φορά που ο Δίας και ο Κρόνος θα μοιάζουν να έχουν έρθει τόσο κοντά θα είναι στις 15 Μαρτίου του 2080. Τότε θα φαίνονται πιο ψηλά στον ουρανό και το πλησίασμά τους θα είναι ορατό για περισσότερη ώρα. Η αμέσως επόμενη, τόσο κοντινή, προσέγγιση των δύο πλανητών θα συμβεί το 2400.

«Οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ αυτών των δύο πλανητών είναι μάλλον σπάνιες, συμβαίνουν μία φορά κάθε 20 χρόνια», εξήγησε ο Hartigan. «Αλλά αυτή η προσέγγιση είναι εξαιρετικά σπάνια, δεδομένου του πόσο κοντά ο ένας στον άλλον θα φαίνονται να είναι οι δύο πλανήτες», πρόσθεσε.

«Το απόγευμα που θα συμβεί η κοντινότερη προσέγγιση Δία και Κρόνου, στις 21 Δεκεμβρίου, οι δύο τους θα φαίνονται σαν ένας διπλός πλανήτης, καθώς θα χωρίζονται μόνο από το 1/5 της διαμέτρου της πανσελήνου», εξήγησε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας: «για τους περισσότερους από όσους θα παρατηρήσουν το φαινόμενο με τηλεσκόπια, ο κάθε πλανήτης -και μερικοί από τους δορυφόρους αυτών- θα είναι ορατός στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνη τη βραδιά».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων